2022-06-27
東涌呢間海鮮酒家環境唔錯,店面好似大排檔,去到店舖大概7點,已經好多人坐滿哂店面💕💕由於我地一家四口去食,店家安排我地坐店舖入面,有冷氣又坐得更舒服。嘢食方面都唔錯,試咗幾款店舖招牌菜。首先係有燒味拼盤,有乳豬同埋叉燒,乳豬皮脆卜卜,而叉燒則肥瘦勻稱,食落口就啖啖肉。跟住上枱嘅係冬陰功浸蜆。冬陰功味道偏酸,唔算好辣,幾開胃,而且份量都好足夠,蜆肉好多。菠蘿生炒骨和薑蔥魚雲煲同時上菜。菠蘿生炒骨酸甜可口,令人食指大動,表層香脆,肉質細嫩。魚雲煲熱辣辣,一上枱仲出煙,調味唔算重,簡單嘅薑蔥味反而食得到魚雲鮮味。奶油蝦一共八隻大蝦,醬汁一流,一咬仲爆哂蝦膏,不知不覺就食哂。而值得一讚係雞煲辣度好夠,雞肉嫩滑,雞煲醬汁十分惹味,絕對可以一戰!總括而言,我幾鍾意呢間店舖嘅氣氛同埋嘢食,比較經濟嘅價錢就可以食得好飽,仲可以舒舒服服同屋企人傾計和聚會😘正~✨🥳