2020-01-10 92 瀏覽
來到餐廳,真心嘩嘩聲,好少女古典風,仲要有露台,本身想要求轉露台,但原來人地留座,甘唯有影張相自我安慰下,期待食大餐神石榴西柚沙律大廚選用新鮮石榴再加入已切粒的西柚,酸酸甜甜,刺激味蕾,沙律菜很新鮮,配合檸檬橄欖油,不但清新可囗,更可增進食慾 蟹肉芒果卷伴牛油果沙律,蟹肉一絲絲,伴碟很用心,老公很享受,加上superfood 牛油果,很有營養,視覺上黃黃綠綠,很引人食慾 龍蝦湯大廚選用新鮮龍蝦頭熬製,真材實料的龍蝦湯,唔似出面餐廳飲落有苦味,飲完返唔到轉頭。同樣用器皿暖湯,在我面前倒,保持最佳的溫度香濃蠔湯侍應真心推介,男人至補!大廚選用日本廣島蠔,原材料攪碎成湯。先將每隻蠔兩邊煎成金黃,再用白蘭地酒炒香,除去潺滑、腥味,獨留海鮮的鮮香,混合一些煎香了的焦味,再加入白蘭地酒,產生獨特的味道,獨有的墨綠色,是坊間找不到的鮮味。加上,蠔湯要熱飲,他們用了一個英式傳統的器皿保溫,並到我們前才倒出來,仲提我哋拍下短片,老公話真心好蠔氣,飲得出的用心。飲湯仲有一籃麵包及餅乾,其中橄欖仁麵包好香,很軟熟,配湯真係一流 慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬店主話如果唔食太多澱粉質,可以試這款。

神石榴西柚沙律

龍蝦湯

香濃蠔湯

慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬
店主話如果唔食太多澱粉質,可以試這款。大廚選用西班牙穀飼豬鞍 因為以穀物所飼養的豬,遠比其他豬肉安全,扒身厚實,而且豬鞍口感軟滑,再配以 65 度火力慢煮 30 分鐘,鎖住肉汁,油香和肉香融合,相當入味,見到顏色淡淡粉紅,唔洗驚,慢煮就係甘香嫩,配上蘋果醬,提升了豬肉的肉味。

波士頓龍蝦香酥盒
採用新鮮原隻波士頓龍蝦,店主講明即劏即煮,所以肉質爽口彈牙。再釀入 23 層牛油焗酥皮盒,焗至金黄,香囗酥化,勁香牛油味。最後,淋上美味蝦頭汁,泡好了龍蝦肉,食得出自家製。

香梨酒蛋糕
老公喜歡它的造型甚有玩味,之前聖誕節,所以朱古力造型是聖誕樹,蛋糕用了脆餅,梨肉吸收酒香,連同蛋糕一起食用,很清甜。

心太軟
我掛住影相,所以流心效果一流,但都吃到外層微脆,餡料是勁香勁濃的朱古力,加上雲尼拿雪糕,冷卻與火熱之間,令人回味無窮。

點了一壺蜜桃茶,是來自fortnum & mason,取自真正的蜜桃,加上中國茶香,滲出果香味濃

老公嘆rose latte, 拉花圖案是盛開的鮮花,咖啡細滑,不需加糖,已經足夠。

我下次一定要坐露台再跟朋友,老公high tea 食lunch