2023年3月8日 星期三今日帶老婆去咗銅鑼灣呢一間餐廳食omakase,餐廳好似係新開張咗冇幾耐,但係網上有好多好評,而且需要預先預約,好彩我早咗一個星期book先有位餐廳提供嘅omakase有兩款套餐,價錢每位$780同$980,分別在於多咗刺身、壽喜燒和牛同海鮮土瓶燒,既然一場嚟到又只係差$200,所以我哋決定食好啲,點個最貴嘅等咗大約幾分鐘,餐廳就開始陸續送上食物,最右手邊係用甘露煮嘅番薯,之後中間係海膽豆腐同蟹膏豆腐,店員送上食物嘅時候,中間會穿過類似火焰嘅出風機,感覺真係好似俾火焰包圍住咁,完全符合餐廳個名番薯好甜,而且無筋,細細舊又唔會食完飽肚,而中間嘅海膽豆腐同蟹膏豆腐,豆腐吸收晒海膽同蟹膏嘅味道,充滿海鮮嘅香味,食完之後更加開胃之後有刺身,分別係北海道帆立貝、牡丹蝦同大拖羅,碟下面係一個小魚缸,裏面真係有新鮮嘅魚游來游去,用黎打卡一流,帆立貝好大粒,新鮮又彈牙,而牡丹蝦都好有咬口,完全唔覺得霉,仲預先剝左蝦殼添,食起上嚟好方便,最驚喜嘅係大拖羅,因為真係入口即融,口入面充滿吞拿魚嘅香味,油脂好豐富跟住有鵝肝茶碗蒸,上面有柚子同山葵可以攪勻食,配搭好新鮮,無諗過蒸蛋都可
2023年3月8日 星期三

跟住有鵝肝茶碗蒸,上面有柚子同山葵可以攪勻食,配搭好新鮮,無諗過蒸蛋都可以夾呢d配料,而且出奇地配合,每一啖都食到鵝肝味,好特別

呢個係鮑魚凍餅配鵝肝醬高湯啫喱,鮑魚煮得好有咬口但又唔韌,本身都已經好夠味,加埋個高湯啫喱一齊食味道更加濃郁,更帶出鮑魚本身既味道,再加埋師傅上菜前已經將鮑魚切成一舊舊,更突顯菜式既用心

最有視覺效果既係呢個菜式,炭薰牛舌配以黑松露蛋黃醬,無諗過師傅燒完牛舌之後會加舊炭上去再用薰既方法整,令到牛舌充滿住炭香,好似炭燒咁,但又唔會燒到燶晒,牛舌既味道濃縮埋一齊,好好食

再黎有燒白鱔配淮山蓉秋葵,淮山蓉秋葵可以用作消油膩,所以會食左燒白鱔先,白鱔有豐富既魚油,而外皮都燒得好香脆

呢個壽喜汁精選和牛肉眼薄燒係呢個餐特有既,師傅上碟之前仲用左白蘭地酒洒上去產生火焰效果,和牛肉眼吸收晒醬汁既味道,咬落去有濃郁既牛肉味,而且甜甜地容易入口,可惜得一塊,要慢慢品嘗佢既味道

之後仲有呢個精選和牛柳粒,上面係日本蛋整成嘅鹽,側邊嘅係蜜糖焗蒜頭,可以當小食咁食,而炭燒和牛柳粒都做到入口即化既感覺,加上有炭燒味,而且可以同加左蜜糖既蒜頭一齊食,味道更好

最後仲有梅子冷素麵,梅子醬可以隨客人既喜好加多與少,我個人就比較鐘意食酸啲,所以撈埋個麵一齊食幾有趣,又可以解膩

甜品方面有蜜瓜同唔同口味既雪糕,我就揀左薑味,食落去每一啖真係有好重既薑味,辣辣地但又同雪糕幾夾,而蜜瓜就好清甜

最後因為優惠期內,所以有八折優惠,埋單每人$900左右,食到勁飽
2023-03-08