餐廳: 湊湊火鍋‧茶憩 (MOKO新世紀廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-10-15 2063 瀏覽
話說我有個朋友好鍾意去湊湊打邊爐,成日同我講勁高質叫我一定去試,適逢而家到10月31號佢哋有慶祝國慶七五折優惠,而且又出咗新湯底同小食,加埋湯底升級都唔加價,一於去試吓 😍鴛鴦鍋:昆布文蛤鰹魚鍋 + 台式麻辣鍋首先試咗昆布文蛤鰹魚鍋,簡直是鮮味到一個點 😋 而且跟湯底仲會送多一份文蛤 😍 成個湯非常之甜,直接就咁飲超正,呢邊嘅湯底我哋就主要攞嚟淥海鮮,昆布湯令到海鮮熟咗之後再多一份甜味,打完邊爐之後成個湯底吸收晒海鮮嘅精華,跟住我哋再飲咗一碗,真係好少打邊爐打到係咁飲湯 🤤 另一邊就叫咗台式麻辣鍋,起初都驚佢會太辣,但係佢呢個辣度同麻度都調校得剛剛好,唔會一食就成個口都麻晒,食得出係香料熬出嚟嘅麻香同辣香,重點必食嘅就係佢入邊嘅鴨血同埋豆腐,我本身係完全唔食鴨血嘅,但係佢呢度嘅鴨血竟然令我encore咗三次 😂 因為佢整得好入味之餘,係完全冇腥味,勁香,記得食晒可以叫職員幫你再加啲落去,睇住佢大大煲鴨血豆腐煮得咁靚,完全係食慾大增 🤤華麗海鮮拼盤(小)+ 新鮮白鱔片海鮮拼盤有蝦(生猛到仲識郁 👍🏻)、鮑魚、文蛤、鱔片同埋帶子,全部都勁新鮮,最鍾意個鮑魚,口感鮮甜彈牙,一食就知道啲海鮮係

鴛鴦鍋:昆布文蛤鰹魚鍋 + 台式麻辣鍋

華麗海鮮拼盤(小)+ 新鮮白鱔片
海鮮拼盤有蝦(生猛到仲識郁 👍🏻)、鮑魚、文蛤、鱔片同埋帶子,全部都勁新鮮,最鍾意個鮑魚,口感鮮甜彈牙,一食就知道啲海鮮係靚嘅 👍🏻

手工蝦滑
蝦滑大大嚿,入邊睇得好清楚有好多一粒粒嘅蝦,職員仲好好心機幫我哋放入去個鍋度度,淥熟咗之後食爽口彈牙,仲食到好甜嘅蝦味 😋

美國特選級牛肩胛
特登叫咗牛肩胛配麻辣湯 😍 新鮮有肥瘦適中嘅牛肩胛全部都大大塊,輕輕拖兩拖口感已經非常之好 👍🏻

毛肚、皇帝菜
朋友好鍾意食毛肚,叫我都一定要試吓,估唔到個口感又幾似牛柏葉,而且係好爽口彈牙,到最後反而係我食得最多 🙈 叫多個皇帝菜用嚟淥昆布湯嗰邊,啲菜吸收咗湯嘅精華,好清甜 😍

抹茶開心椰
抹茶味好香濃,有少少椰果咬,估唔到傳統都唔算太甜,而且口感都有少少Creamy 👍🏻

百事蜜桃綠茶生可樂
朋友就叫咗呢杯新出嘅嘢飲,蜜桃甜甜地又有少少茶香,令到成杯可樂感覺好fresh 🫶🏻

自助區除咗有好多種醬可以 Mix and Match之外,亦都有香辣魚皮同杏鮑菇,仲有炸番薯頭同埋滷肉飯(呢個勁有驚喜,好濃厚 😍),而且仲有生果可以拎添!然後食到中後期就勁貼心咁派咗杯沙冰俾我哋解膩,食飽飽仲有個勁濃厚嘅紅豆豆乳布甸 🤤 難怪朋友經常嚟呢度打邊爐啦 😍