今次為友人慶生,選擇咗位於太古坊嘅𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐢𝐱𝐭𝐞𝐞𝐧𝐭𝐡,場內有四間唔同嘅餐廳,有意大利餐廳、露天酒吧、兩間日本餐廳,而我哋就𝐁𝐨𝐨𝐤咗意大利餐嘅𝐋𝐚 𝐅𝐚𝐯𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚 🌹餐廳裝修復古華麗,以𝟔𝟎年代意大利歌劇院為靈感,滿佈意大利嘅七彩布藝品,加上夜晚燈光暗暗,顯得格外有情調。因為慶祝朋友生日,呈上甜品時會有幾位𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟圍住一齊唱意大利嘅生日歌,氣氛超級好,然後仲會拍即影即有送比我哋,好值得嚟慶祝生日或紀念日🥰🔝𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝餐前送上的酸種麵包。🔝𝐕𝐢𝐭𝐞𝐥𝐥𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐧𝐚𝐭𝐨 $𝟏𝟕𝟖經過慢煮嘅牛肉片,再配搭吞拿魚蛋黃醬同酸豆,份量好大肉質粉嫩。🔝𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 $𝟏𝟖𝟖牛肉他他面層鋪滿黑松露片,上枱嘅時候𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟會倒入用芝士同黑松露煮成嘅醬汁落去,然後再撈埋中間嘅蛋黃食用,黑松露香氣滿滿,口感滑溜,味道𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲好好食,必點之選🌟🔝𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐚𝐥 𝐅𝐮𝐧𝐠𝐡𝐢 $𝟏𝟗𝟖好濃郁嘅牛肝菌味,調味偏鹹,味道麻麻。🔝𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐖𝐡𝐞𝐞𝐥 𝐚𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐮𝐟𝐨 $𝟑𝟑𝟖首先𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟會推住餐車過嚟,再將巨輪芝士內嘅𝐭𝐮𝐛𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚同芝士

🔝𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
餐前送上的酸種麵包。

🔝𝐕𝐢𝐭𝐞𝐥𝐥𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐧𝐚𝐭𝐨 $𝟏𝟕𝟖

🔝𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 $𝟏𝟖𝟖

🔝𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐚𝐥 𝐅𝐮𝐧𝐠𝐡𝐢 $𝟏𝟗𝟖
好濃郁嘅牛肝菌味,調味偏鹹,味道麻麻。

🔝𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐖𝐡𝐞𝐞𝐥 𝐚𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐮𝐟𝐨 $𝟑𝟑𝟖
首先𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟會推住餐車過嚟,再將巨輪芝士內嘅𝐭𝐮𝐛𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚同芝士隨住熱力同材料混合,上枱時再刨上新鮮黑松露片同芝士。

🔝意粉口感煙韌有咬口,每一粒都掛滿黑松露芝士醬,招牌菜必點之選🌟

🔝𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟏𝟐𝟖
呢個𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮份量好大,口感幼滑,味道不錯。

🔝𝐑𝐞𝐝 𝐅𝐞𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐬 $𝟏𝟏𝟎
好得意嘅𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥杯🦩味道酸酸甜甜幾清新。

🔝𝐂𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟏𝟑𝟎
聞落去有淡淡燕麥味,飲落味道好似忌廉溝鮮奶幾好飲,而且酒精度不高,適合唔鍾意飲太濃烈嘅人飲用。

🔝好有格調嘅用餐位置。
🔝餐廳設有吧枱位置🍷
2022-08-23