2024-09-08
新泰東南亞餐廳喺香港有好多間分店,今日就嚟咗灣仔大王東街呢間,呢間分店包括地下一樓同2樓總共三層嚟到泰式餐廳梗係要叫海南雞飯啦,呢個海南雞飯用上左鮮嫩嘅雞髀肉,而且份量好慷慨,塞滿咗成個格格,海南雞唔會過分油膩,肉嫩之餘又保留咗適量嘅雞油,令人垂涎三尺至於越式蟹肉炒粉絲一上枱就嚇咗我一跳,因為真係好大碟,大量嘅蟹肉同大量嘅粉絲好飽肚,粉絲煮得彈牙煙靭,兩三個人分都夠食叫咗六串雞肉串燒,雞肉啖啖肉,而且好嫩滑,配埋特調嘅沙嗲醬非常出色最後的甜品是成餐飯一大亮點,原個椰青大菜糕真係第一次食,佢將大菜糕完美地融合咗入面嘅椰青肉,食得方便之餘又非常之清新可口,唔會過分甜膩,甜度適中,好好食最後叫咗兩杯嘢飲,一杯青檸梳打一杯綠豆沙冰,綠豆沙冰都係第一次飲,佢將綠豆蓉同沙冰融合咗,好特別呢間餐廳位置方便,位於繁華嘅灣仔區,而食物無論份量定係味道都十分出色,值得推薦#新泰東南亞餐廳
#新泰東南亞餐廳