2018-10-29
自從護士姐姐開始讀Master之後,約佢出黎真係難上登天,呢條友仔唔係宅係家做功課,就係返緊學,佢心入面就快無我嫁啦,T0T,今次終於捉到佢出黎見一見陽光,於是帶左佢去間旺角ge樓上Café食野,捉佢傾返呢大半年GE閒計。呢間吃吧餐廳GE裝潢行工業Loft風,紅磚牆,原木製GE桌,鐵製GE椅子,座位同座位之間有一定GE空間距離,私隱度大,唔怕傾計大聲笑會吵到人。我地入到黎之後,就有個好親切GE店員帶我地入座,之後仲好好咁樣講返Menu有咩野好食,煮法係點,如果鐘意食濃GE、食海鮮GE可以簡邊D,係店員GE幫助之下,我地GE選擇困難症好似有輕鬆減緩GE跡象,做到決定,簡到食咩。我地叫左芝士白酒煮海蜆($84),上檯GE時候已經飄過陣陣GE芝士香,蜆肉正如店員所講,每日係街市買最新鮮GE,再用上白酒同芝士煮,蜆肉新鮮唔會腥臭,大大隻,有咬口,配埋D芝士汁食,非常香濃可口,正!慢煮甜酒燴和牛面頰($188) 近排愈來愈多地方有慢煮野食,和牛本身已經稔,再用慢煮方式煮就更加軟綿,入口嫩滑,搭上一口薯蓉食落口,和牛入味味道濃郁,而薯蓉剛略帶咸味,味道一重一輕,味道亦唔錯!軟殼蟹肉醬千層麵($14
我地叫左
慢煮甜酒燴和牛面頰($188)
軟殼蟹肉醬千層麵($148),大大隻軟殼蟹企在係千層麵上面,XD如果唔係俾人炸左,我覺得呢隻蟹都幾威風XD。軟殼蟹即炸,所以非常脆身但唔會太油,廚師好有心機咁一層麵鋪一層肉醬,再拎去焗,味道拿掐都唔錯,如果個千層麵可以轉用D彈牙D,有口感D GE麵就更加Perfect啦!
熱情果接骨木花茶($56),見到店員拎住個花瓶過黎真係笑左,XD為左貼題,可以去到幾盡。好啦,除左像花茶、我地仲食花、賞花,夠哂過癮。花茶味道淡香,唔會太甜,帶有微微GE熱情果香,飲落順口舒服。
Chibe Special Drink($65),店員過黎GE時候只係帶左個裝滿左火龍果、橙、青檸、蜜瓜等生果GE玻璃杯黎,我地已經好好奇野飲去左邊呢?後已店員再行過黎GE時候帶坐左枝武器,原來佢地GE水果梳打係自己整┌,即場擠杯野飲俾我地。呢杯野飲創意十足之餘,味道唔錯,真係帶有陣陣果香,而且我本身好鐘意食氐果,飲呢杯野一次過滿足2個願望。
我地由7點幾坐到11點,都無俾人趕,坐得又舒服,都係個唔錯聚餐GE好地方。