2018-06-28
坐低先叫咗兩杯cocktail,一杯用上真辣椒,一杯竹葉青。辣的真係會一鼓氣由口腔暖入胃,竹葉青就好似中式嘅vodka lime。前菜比咗個一口車厘茄,餐牌上應該都有得叫,入面包左粒合桃同埋沙律醬。認真好彩冇叫到餐牌上嗰個, 個配搭真係出晒事。中文餐牌就只係見到有鮑魚,係睇英文名先知有八瓜魚。鮑魚係橫切片,可以講從來未食過咁軟嫩嘅鮑魚,滑嘅程度亦係非同小可,而且師傅嘅刀工都非常之勁。八爪魚我個人係喜歡比較彈牙,但如果喜歡柔軟質感嘅朋友就應該會高興。呢度菜嘅靈魂就係嗰個麻辣醬,忍唔住會好大力咁想食物沾到有幾多得幾多嘅汁。蒜泥白肉,鴨唇(定下巴)同一般食開嘅白肉唔同嘅地方係佢嘅肉偏厚,蒜泥不多,醬汁好似有麻醬在內,麻椒味亦突出。我諗我都係鍾意一般嘢多啲。另一道就好似白滷水先將材料煮至夠味,再以醋同微辣嘅湯汁配送,味道不濃不淡,配襯本來已經好味嘅鴨唇更顯合適。豬腰肉處理得好好,食到停唔到,口感一流,完全無腥味。哩一道嘅醬汁比之前嘅辣度明顯比較勁,但係味道就淡口咗估唔到呢度竟然會有豬腦,其中一樣最愛嘅內臟。由第一啖開始我已經覺得佢係咖喱味,所以一路食都已經食唔出其他味道。唔好以為我係想講話唔好
中文餐牌就只係見到有鮑魚,係睇英文名先知有八瓜魚。
蒜泥白肉,鴨唇(定下巴)
估唔到呢度竟然會有豬腦,其中一樣最愛嘅內臟。由第一啖開始我已經覺得佢係咖喱味,所以一路食都已經食唔出其他味道。唔好以為我係想講話唔好食,其實係非常之夾。豬腦軟綿,咖喱味仲有大量薑蔥蒜,I love it.
水煮魚係水平之作,沒有驚喜,也沒有失望。唯一想講嘅係佢用嘅油別有一番淡淡嘅香氣。
擔擔麵就有失望啦, 湯底唔得。麵條其實非常之好,但都唔襯擔擔麵嘅湯
整體而言,環境冇得彈,食物賣相一流,服務都係非常貼心,雖然有啲菜式真係”驚”訝,有啲菜式又食到心機,但仲有好多菜式未試,所以不能以一餐作準。