2022-08-06
星期六下午,同妹妹二人在天后搵食,記得1年前見過呢間店未開門已經有人排隊,OpenRice 食評又好,想試好耐,咁「好彩」見到店內有很多坐位,所以入去一試。店內標榜日式野菜,但又有肉食選擇,非常啱我同妹妹一個愛食菜,一個食肉獸。叫咗豬軟骨蔬菜咖喱飯,同牛筋蔬菜沙律。對於平均$80一個人,其實唔應該抱過高期望,但可能食評和食物賣相,令我對佢過份期待。先講環境:坐位非常擠壓,我同妹妹身型瘦小勉強可以,健碩男子、女士帶大包包則非常唔建議。店員安排我們入口旁邊的位置,店門不停打開,外面馬路的汽車廢氣直接吸晒,仲要熱氣湧晒入黎,唔明白點解唔裝風閘呢?如果想試呢間但唔想沙塵熱氣撈飯,入坐時記得要注意!否則想換枱的話,會令店內員工非常不客氣「2號話要換枱呀」「咁你想坐邊張吖!」,態度認真需要改善。食物:(sorry, 因為換枱過程頂住條氣,無心情影相,所以相片欠奉)但公道講句,食物賣相有70分的,因為蔬菜顏色豐富,茄子紫洋蔥粗切薯仔翠玉瓜椰菜花紅蘿蔔,每樣1-2件,咖喱飯有1/4份係「灼蔬菜」,好過平時食碟頭飯得2件,相比健康好多。我食嘅沙律有半碟沙律菜,但配搭牛筋肉嘅雜野菜原來係「炸」的,咬落去油
叫咗豬軟骨蔬菜咖喱飯,同牛筋蔬菜沙律。
食物:(sorry, 因為換枱過程頂住條氣,無心情影相,所以相片欠奉)但公道講句,食物賣相有70分的,因為蔬菜顏色豐富,茄子紫洋蔥粗切薯仔翠玉瓜椰菜花紅蘿蔔,每樣1-2件,咖喱飯有1/4份係「灼蔬菜」,好過平時食碟頭飯得2件,相比健康好多。我食嘅沙律有半碟沙律菜,但配搭牛筋肉嘅雜野菜原來係「炸」的,咬落去油淋淋,真係非常失望。
豬軟骨同牛筋肉的確炆得好軟淋,可惜唔入味,仲食到有雪藏味;醬汁濃且偏咸,但奇怪地D肉又入唔到個醬汁味。咖喱係普通日本咖喱磚味道,唔覺得要推介,連食肉獸妹妹都有一半豬軟骨無食到,因為佢話唔好食。
只能夠再講,比個$80一個lunch,想有咩要求?但碟頭飯唔包飲品,請店員加水要心驚膽跳,坐到逼逼喼喼,唔明點解有咁多好評。我自己試一次就夠。
埋單$158,平平地買個教訓,只係浪費咗個胃。