2023-06-26
銅鑼灣 the L. square 有唔少餐廳,Y Pasta 之前已經留意上.我嘅大愛意粉屋愈來愈差被迫放棄拒絕幫襯,於是唯有搵替代,嚟 Y Pasta 開餐睇睇咩質素.一步入餐廳,冷氣足夠,已經加分!餐廳位處十四樓,風景更加開揚吸引.點咗份芝士釀燒烤大啡菇做前菜,忌廉黑松露野菌湯,龍蝦湯都加酥皮,一份香草烤BB羊架同明太子醬北海道帆立貝長通粉.落單掃 QR Code,我一向好反感 QE Code 落單! 例如要加多蔥多蒜加汁加醬少飯少冰,總係無得揀! 但 Y Pasta 嘅 QR Code 夠人性,天使麵螺絲粉長通粉意粉自由配搭,有咩要求又有備註一刪可以填,哩d系統先係人用㗎嘛! 俾大大個讚!好耐無飲酥皮湯啦! 黑松露野菌湯同龍蝦湯都同樣濃郁,酥皮薄而脆.燒烤大啡菇配上香濃芝士,再配上加上醋嘅沙律菜,更加惹味.帆立貝長通粉用上原隻大大隻帆立貝,足料! 帆立貝煎得啱啱好口感嫩滑之餘,又有鮮甜味,再加埋蟹籽一同入口味道更強.香草烤BB羊架肉質鮮嫩,口感似食緊和牛,配上薄荷醬味道酸中帶甜,非點不可.我地無點 pizza,見到隔離枱嘅 pizza 係較薄嘅餅底,係我中意嘅口味,望埋去又薄又
一步入餐廳,冷氣足夠,已經加分!
餐廳位處十四樓,風景更加開揚吸引.
燒烤大啡菇配上香濃芝士,再配上加上醋嘅沙律菜,更加惹味.
我地無點 pizza,見到隔離枱嘅 pizza 係較薄嘅餅底,係我中意嘅口味,望埋去又薄又脆,好鬼吸晴,可惜已經滿腹,下次嚟會試 pizza.