2023-04-02
位於銅鑼灣V point 頂層, 環境好寬敞而且被大玻璃窗包圍, 睇到維港景色🏙️. 咁岩去個日天比較灰, 如果晴天黎望到藍天應該更chill. 據說呢度大廚Gareth Packham 係Gordon Ramsay 親自欽點擔任嘅香港餐廳主廚, 所以都抱好高期待, 最後無失望. 午市可自選Lunch set, 2/3/4 course 分別係$248/$288/$318. 3 Course Set Lunch $288係上starters 前仲會有餐前包, 熱熱嘅好香軟好食. 我第一個攞左honey bread. 之後忍唔住encore 要多左個芝麻包🤣StartersBaby Short Ribs牛小排肉質結實煮得內軟腍而外層帶微焦香. 個sauce 再大大加分, 香濃帶甜味, 加有紅石榴芝麻唔單止睇落更靚, 仲豐富口感同香味. 好食Yellowfin Tuna用黃鰭鮪魚配左幼滑嘅avocado 同芝麻醬, 估唔到都幾夾, 唔錯 Roast CodMain course 朋友選左鱈魚, 烤得魚皮金黃香脆. 如果入面魚肉再嫩滑d 會更好. 上面配左紅蔥頭蓉、olive 仲有d 蝦米乾
3 Course Set Lunch $288
Starters
Baby Short Ribs
Yellowfin Tuna
Roast Cod
Main course 朋友選左鱈魚, 烤得魚皮金黃香脆. 如果入面魚肉再嫩滑d 會更好. 上面配左紅蔥頭蓉、olive 仲有d 蝦米乾, 幾有fusion 感覺. 下面嘅法國手指薯都好食
Josper Grilled Australian Gold label Sirloin (+$198)
用左澳洲金牌嘅西冷排, request medium rare. 外層網狀坑紋, 切開嫩紅色, 肉質鮮嫩而且牛肉香味濃郁, 加埋邊位牛脂食就更香. 佢配有特製黑胡椒sauce 幾香, 又唔會太濃蓋過牛肉味
一邊仲上左香脆薯條, 配嘅蕃茄醬同平時食嘅唔同, 落有vinegar 味道亦比平時食開嘅更甜
Tasty Treats
Sticky Toffee Pudding
Toffee pudding 甜甜嘅好香toffee 味, 有點似熱熱嘅熱香餅, 或者bread pudding 嘅口感. 配左冰凍banana icecream 幾夾. 朋友大愛, 個人覺得略甜左dd
Treacle Tart
糖漿撻係英國🇬🇧嘅傳統甜品. 個tart 真係幾甜🤣 配左honey icecream.
最後叫左earl grey, 為呢餐劃上完滿句號. 邊食邊慢傾偈好chill