2015-12-15
早幾個月先嚟過The Pudding Nouveau,純粹喺帶表姨甥女試佢個英式全日早餐及順道一試新出嘅甜品「烏龍茶法式燉蛋」,其實當時個甜品已出了一段相當時間,不過,對我嚟講算喺新嘢,總之偶爾遇見就當然會試吓 。之但喺今晚嚟到嘅目的就明顯啲,喺試試佢哋幾款甜品嘅新走勢。自從佢哋加多幾款鹹食,依家見晚上嘅飯市都多咗客人嚟幫襯,唔使等到八、九點先旺場!新出嘅就喺一系列以「雞尾酒 + 雪糕」而製作嘅創意甜品,共有3款,每一款都以一種雞尾酒融入雪糕裡面 ,而其餘食材配搭及賣相,都環繞番個雞尾酒嚟發揮,我哋就試咗其中兩款。 Strawberry Margarita with Strawberry Rum Ice Cream $78 以雞尾酒杯盛載整道甜品,高雅透徹,睇到裡面加入唔少材料,賣相讓人睇得賞心悅目、誘惑吸引。配搭方面,由下而上有鬆化嘅金寶碎 、朱古力脆粒,一層夾一層,杯面就喺一大球自家製嘅士多啤梨冧酒雪糕,再伴以乳酪、新鮮士多啤梨、藍莓,加隻威化紙蝴蝶做裝飾,最欣賞佢個細心位喺跟雞尾酒咁,將杯口邊黐上少少扮鹽花嘅士多啤梨糖粒 。個雪糕球估唔到入口個酒味都幾重,不過,士多啤
以雞尾酒杯盛載整道甜品,高雅透徹,睇到裡面加入唔少材料,賣相讓人睇得賞心悅目、誘惑吸引。配搭方面,由下而上有鬆化嘅金寶碎 、朱古力脆粒,一層夾一層,杯面就喺一大球自家製嘅士多啤梨冧酒雪糕,再伴以乳酪、新鮮士多啤梨、藍莓,加隻威化紙蝴蝶做裝飾,最欣賞佢個細心位喺跟雞尾酒咁,將杯口邊黐上少少扮鹽花嘅士多啤梨糖粒 。個雪糕球估唔到入口個酒味都幾重,不過,士多啤梨味就略為唔明確,但一羹過夾埋啲金寶碎 同朱古力粒,味道豐富,感覺幾得意 。
基本上個甜品底同個Strawberry Margarita一樣,都喺金寶碎 、朱古力脆粒、乳酪為基礎,生果改用菠蘿,裝飾則用上威化紙小花。主角嘅酒味雪糕球喺椰子冧酒雪糕,但又奇怪,個酒味較輕盈,無Strawberry Margarita咁搶,相反,椰子頗突出,感覺又幾清新。不過,賣到$78一客,期望菠蘿一環喺用上新鮮貨色,咁先喺佢哋出品嘅一貫品質 。
此外,仲有一款新品,就喺依一款意大利雞蛋Tiramisu,喺店家最新出嘅甜品,以意大利芝士餅嘅概念嚟創作,店員標榜話用上100%嘅意大利雞蛋,真喺要嗒真啲個蛋味先。既然喺要創新,賣相就自然唔喺見慣見熟個樣啦,底層以金寶碎墊底,跟住橙黃色嘅意大利雞蛋加馬卡風芝士做嘅芝士漿,柔滑富蛋香,雲呢嗱雪糕加上唂咕粉,濃香幼細,如果金寶碎改用番啲浸咗咖啡酒嘅手指餅,會唔會又再多番啲意大利芝士餅嘅神髓呢 ?另外,好味還好味,但確實覺得有點貴 !
依一款應節嘅蛋糕名為:「噢.聖誕樹聖誕蛋糕」($248),之前有早烏優惠賣$208,不過,依家無咗。從訂單所見,蛋糕以朱古力蛋糕為基礎,再加有綠茶慕絲及白朱古力忌廉,老實講,外觀好殺食,夠晒吸引兼應節,單喺啲綠茶慕絲樹花逐個逐個唧已經喺一擔手工啦 。