2022-08-13
每次吃omakase, 食材新鮮係預料中事, 最欣賞係師傅既心機同配搭. 早排生日, 朋友們訂了這間餐應為我慶祝生日很多高級日本餐廳, 都裝修得很靚, 這間當然不例外, 食之前已經瀏覽他們的網站, 但親身去到, 比想像中更靚. 成日覺得, 裝修靚的餐廳, 誠意唔會差得去邊, 咁揼本去裝修, 都會希望餐廳長做長有 (當然就算裝修普通都會有誠意 )襯師傅準備食材時, 周圍影下相, 室內裝修無影, 佢地網站有影片有靚相. 只影左門牌及門口, 但可惜, 我原來唔記得影酒櫃 (因為較少飲)食前菜果陣, 開左佢地自家既清酒, 朋友們比較喜歡清酒(其實咩酒都啱, 無酒不歡), 佢地之前來都未飲過, 呢隻清酒都係早兩日先開始賣, 朋友們梗係唔會放過試新野. 佢地話味道唔錯. 隻味好啱配前菜飲.前菜沖繩縣水雲菜伴北海道毛蟹及山芋蓉北海道粒貝刺身佐賀海苔配北海道赤海膽黑松露, 呢個係最最最好食既一道菜, 我encore 了一次, 有朋友要encore 兩次和風慢煮北海道活八爪魚, 慢煮兩個鐘, massage 一個鐘日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬Encore 菜之一, 鮑魚肝醬是重點, sa
早排生日, 朋友們訂了這間餐應為我慶祝生日
前菜
沖繩縣水雲菜伴北海道毛蟹及山芋蓉
北海道粒貝刺身
日式蒸三重縣赤鮑魚配鮑魚肝醬 Encore 菜之一, 鮑魚肝醬是重點, sauce 追加, 飯也可以追加! 呢個組合正! 煙燻島根縣鯧魚, 好重煙燻 壽司
換上另一枝清酒
朋友們, 飲完呢枝, 之後我點飲其他清酒?
和歌山縣鰺魚, 唔係飽到咁, 呢個都會係我encore 一道菜之一
千葉縣障泥烏賊
岩手縣石垣貝
吞拿魚腩
宮城縣塩釜中吞拿魚腩
宮城縣塩釜大吞拿魚腩, 入口即溶是例牌動作
沖繩縣車海老, 好鮮甜!!
長崎縣赤鯥魚
長崎縣對馬鯖魚, cfu 話係某KOL 極讚的一道菜
師傅忙緊encore order Encore 之一.... 媽對不起, 你既魚湯好好飲.. 都不及呢個魚湯... 真係鮮甜到一個點. 甜品
我好少寫食評, 但因為覺得餐廳真的好有誠意, 朋友們又為我帶來難忘的生日, 所以百忙之中都寫下一篇文筆唔係咁通暢既食評, 以表支持及留念.
謝謝朋友!
題外話/補充資料:
沒有什麼不快, 一行多人, 差不多食了四個鐘..
加上朋友們本身多野講, 所以cfu 們都好亙動