2018-07-29
啱啱星期六同朋友去咗荃灣新開嘅夏捌月聚餐,因為之前已經喺朗屏店食過,所以對佢好有信心,咁啱朋友大住個肚,為咗方便佢,就決定試試荃灣新舖位置好方便,地鐵站一出過條橋就到。另外,相比起元朗兩間,d 位闊落咗,冇元朗嗰邊咁迫,舒服好多👍🏻可能係因為新開,暫時未算多人,唔駛等位,好快就入得!食物方面,當然要叫佢成名作蟹膏蟹肉意大利飯,之前係食開意粉,今次試新野,原來意大利飯比起意粉更易入口,我個人覺得意大利飯好似好食d😋一如以往,蟹味濃郁,蟹膏味好好食另外值得推介嘅仲有個慢煮豬鞍,豬肉一d 都唔鞋,好淋好好味,佢地嘅東方汁,好特別,有d 似薑䓤汁,但又有d 唔同,值得一試👍🏻黑毛豬火腿沙津,好似係新野,之前元朗都冇食過,但平時喺其他地方食,火腿可能只係細細塊,仲要得兩塊,估唔到佢係大大塊包住哂d 菜,好吸引牛油果白酒煮蜆,個牛油果汁好特別,好鮮味,蜆冇沙,汁同d 蜆嘅鮮味都幾夾,唔錯,好似都係得荃灣店先有荃灣哩間分店,我發現餐牌唔同咗好多,多咗好多之前元朗冇嘅野,都試咗好多新野,仲發現餐牌多咗d 素食餐,幾細心,值得一讚,會再去食👍🏻