2020-10-14 1659 瀏覽
彤福軒見到個彤字,當然係紀念新世界係既彤叔啦。係得 rosewood,個環境當然係一流啦,由尖東望過去港島 wor,雖然係 5 樓,都夠啦!生日飯食好西,先睇睇個 menu。一開始頭盤幾碟已經有大酒店水準,我比較鍾意食個老陳醋海茸紫茄,酸酸地,好開胃。個蟹盒無咩特別,炸既有 d 蟹膏入面罷了。叉燒肥瘦適中,好好味,但係我食過 d 再鬆 d 既。係高水準之中既中等水平啦。個花膠羹呢就出色啦,超香!個魚羹就無花膠羹咁出色,係好味 d 既普通魚湯咁樣 lor。但係你都會食得出佢好有心機去整既。個獅子球魚就麻麻地,我本人唔係咁鍾意食魚。獅球魚係好似黃花魚既魚,當然獅球魚係高級 d 同好食 d,外面唔係咁容易食到。到個瀨尿蝦,真係好好食。雖然唔係大隻,豉汁係味濃 d,但係剛剛好係隻蝦外面姐,再係裡面食到瀨尿蝦既鮮味呢。蘭度都好好食,好新鮮,染到少少海鮮味,瀨尿蝦可以多 d 就更好。琵琶鵝呢,就係特色野,我又唔係好識欣賞。佢係風乾左既鵝,乾乾地,無咩汁,同埋唔係好似燒鵝咁,越食越有鵝味同 juicy。鳳眼果同菠菜苗係出色既。第一鳳眼果唔係周圍食到,第二新鮮既更加難搵。兩樣夾埋一齊再加上上湯,就會覺
彤福軒

見到個彤字,當然係紀念新世界係既彤叔啦。

生日飯食好西,先睇睇個 menu。

鳳眼果同菠菜苗係出色既。第一鳳眼果唔係周圍食到,第二新鮮既更加難搵。兩樣夾埋一齊再加上上湯,就會覺得好 fresh,同剛剛食完既野漱口,可以再重新再食過。

個烏冬係不得不得之了!佢將龍蝦湯既味道完全煨入左烏冬度。再配少少蟹肉,撈埋一齊食,哇!簡直係享受。當然龍蝦就見唔到,蟹肉都仲有 d,正常正常。

最後一碟甜品,炸鮮奶炸得好好,外脆內軟之餘,外層係好鬆化既,仲有牛奶既鮮香。不過我個人鍾意食甜野多 d,食曬個楊枝甘露,剩左少少炸鮮奶。如果你問我邊樣好 d,就一定係炸鮮奶。