2017-08-18 6813 瀏覽
徐蒝出名喜歡花心思做特別嘅菜式,生日正日當天訂了枱一嘗心願食佢親手煮的菜,期待着與別不同獨一無二嘅菜式。我由去到直至到走呢四個小時都係食得好開心。菜單:鴛鴦戲水荒島夏夢我首先食咗南瓜蓉布甸加三文魚子,然後有機茄子,跟著自家製粉皮包琵琶蝦,最後食埋個荒島-鬼爪螺。第一次食鬼爪螺,幾得意紅艶雲吞用有機番茄做濃湯,加隻足料海蝦雲吞。個濃湯好好味,等我自己又試下做呢個湯煮烏冬陽光刺客泥黃魚刺身加上紅肉火龍果點黃辣椒醬,清新特別跟紅頂白燒豬加上自家製果醬,燒豬醃得好入味,不過燒豬皮有D韌,係葡式燒豬嘅皮威力煎鮑醬汁煎南非鮑,濃汁嘅味道夾到鮑魚嘅味道之餘唔會搶咗D鮑魚味黃土雞因為係用碳爐焗,雞皮同雞肉都有香香嘅煙燻味,雞髀肉超滑,起埋肉嘅雞胸加埋薑蓉一流龍皇出浴用冰水浸住嘅冰鎮龍蝦,上桌後再加一壺浸咗龍眼肉嘅清酒倒入龍蝦碗內,靜候幾分鐘,清甜原味龍蝦好清新之餘亦令味蕾refresh一下,同食法國菜一樣食食下中間比客sorbet你同工異曲。龍眼吸收咗D清酒都好好味呀,但係會唔會醉㗎中美皇后用螺頭煲的湯加上大大片魚肚和片片鮮甜嘅海螺,個湯好膠,相信對皮膚好好呢海水燉蟹雪場蟹加上滑到不得了嘅豆腐,真係好

菜單:鴛鴦戲水

荒島夏夢

紅艶雲吞

陽光刺客
泥黃魚刺身加上紅肉火龍果點黃辣椒醬,清新特別

跟紅頂白

威力煎鮑
醬汁煎南非鮑,濃汁嘅味道夾到鮑魚嘅味道之餘唔會搶咗D鮑魚味

黃土雞

龍皇出浴

中美皇后

海水燉蟹
雪場蟹加上滑到不得了嘅豆腐,真係好想encore。有部份蟹已經拆肉放入蟹蓋,而豆腐係用淨化咗嘅海水不加石膏粉製成的。個湯汁加咗黃土雞嘅雞油,整體真係一百分好味

甜品
即打大蕉雪糕配梳乎厘
大蕉有小小酸味,做成雪糕配香噴噴嘅梳乎厘,完美的終結
2017-08-15