2008-06-18 9 瀏覽
為左同男朋友慶祝生日, 我專登4月尾就打去book左6月1 日, 唔知會唔會早得太誇張, 我見佢好評如潮, 早d book唔駛失望嘛.大家都係第一次在香港食日式燒肉, 預先黎openrice做定功課, 叫左特選拼盤($395), 有牛,牛舌, 鱈場蟹腳, 牛好嫩, 我地輕輕燒下咋, 等四面鎖住肉汁便食了, 太熟會韌唔好食了; 牛舌係我地最愛, 可惜這個係薄切, 我地冇另叫厚切了, 不過我就將兩塊牛舌打孖一齊食, 口感咪好d咯. 呵呵! 至於個鱈場蟹腳, 個侍應幫拖將剪開左果邊向個爐, 快熟d, 都幾鮮甜; 另外叫左個柚子胡椒豬頸肉, 好重柚子味, 張檯本身重有碟檸檬汁, 侍應話點海鮮, 好好味! 本來想叫個海鮮拼盤, 不過男友話太多了, 於是獨立叫左個帆立貝黎燒, 這個幾新鮮, 但可能生吃會更加正, 哈. 另外仲叫左個烏冬, 同埋冷麵, 冷麵有一塊仔蘋果同有雞蛋同醬瓜同少少醬再碗側邊, 冷麵好煙韌, 廚房仲好細心咁幫我地將每樣分晒兩碗, 變左兩小碗烏冬, 同埋兩小碗冷麵, 但其實份量都唔少, 加埋唔知會唔會多過一碗呢? 最後叫左個紅豆雪糕, 好紅豆呀, 如果番薯雪糕係當做時候就好了, 下次可以試埋.

特選拼盤
柚子胡椒豬頸肉