2024-07-02 840 瀏覽
由太子行過去沿途已經有一種新舊交融嘅氛圍,陶瓷工作室,布料訂製,手工咖啡店,復刻barber shop,文青味濃。余地大部分係榻榻米地台,都驚好睇唔好坐,好彩葡團坐墊夠厚,都算舒服;食物選擇唔多,但好精選,我同朋友分別叫了當天兩個Set, 都十分滿意,本地食材,加上烹調得宜,調味適中,令平常嘅家常料理都變得好驚喜,有種熟悉但又好似未食過嘅味道,食得出係好尊重食材有理念嘅純素Vegan 餐廳,每周有冥想靜坐,同soundbath,難怪用上榻榻米,仲有分享素食嘅讀書會,真係好有心推廣素食同身心健康呢個主題。有機會都想體驗吓~
醬油苦瓜漬 鹽檸檬甘酒伴椰菜 味噌蓮藕燒 海苔薯餅 雜菜味噌湯配油漬有機香菇素麵
山葵沙葛漬 橙醋香椿汁沙津 黑糖煮豆腐 粟米玉燥豆皮卷 雜菜味噌湯配油漬有機香菇麵
題外話/補充資料: 由於榻榻米地台,建議大家著襪去會較方便,餐廳亦建議大家將說話音量收細,盡量尊注於食物本物,又播放頌缽手碟等背境音樂,成個氣氛令人有種類似禪食嘅感覺,可以將腦袋放空,安於當下嘅進食體驗
2024-06-28