2024-09-27 0 瀏覽
用餐區以木傢俬配以榻榻米設計聽到頌鉢嘅音樂嚟到呢度會自然地放輕腳步、調低聲量好好感受呢個環境余地提供全素食菜式,甚至有全Raw生機餐突破素食嘅刻板印象肉食者如我,喺呢度好似發現新大陸咁呢度所用嘅蔬果都係根據節氣從本地農場搜購,不時不食所以每次黎個set嘅配搭都唔同大概一兩星期就會轉一次嚟咗三次,三次都有驚喜原來素食可以咁豐富咁多變先食個鹽麴羊栖菜漬青瓜,清清味蕾然後係「西瓜腰果凍湯」? What唔試唔知,原來咁清甜咁好味!主食係用翠玉瓜整成嘅冷麵配上火龍果堅果醬同埋青木瓜雪蓮雜菜沙律,好refreshing芒果牛油果藜麥塔,三樣我鍾意嘅食材加埋一齊,原來咁夾朋友仔第一次嚟,揀咗純素餐蕃茄焗三米杯、茄乾芥末籽醬秋葵都好好食!第一次試佢嘅甜品黑芝麻紅豆cake,冇用奶冇用芝士原來都可以整到好似芝士蛋糕咁嘅質感最後嗌埋接骨木檸檬梳打 & 蒲公英燕麥奶喺度自在放空,沉澱一下
用餐區以木傢俬配以榻榻米設計
聽到頌鉢嘅音樂
嚟到呢度會自然地放輕腳步、調低聲量
好好感受呢個環境

余地提供全素食菜式,甚至有全Raw生機餐
突破素食嘅刻板印象
肉食者如我,喺呢度好似發現新大陸咁
呢度所用嘅蔬果都係根據節氣
從本地農場搜購,不時不食
所以每次黎個set嘅配搭都唔同
大概一兩星期就會轉一次
嚟咗三次,三次都有驚喜
原來素食可以咁豐富咁多變

素食餐、全Raw餐

先食個鹽麴羊栖菜漬青瓜,清清味蕾
然後係「西瓜腰果凍湯」? What

唔試唔知,原來咁清甜咁好味!
主食係用翠玉瓜整成嘅冷麵
配上火龍果堅果醬
同埋青木瓜雪蓮雜菜沙律,好refreshing
芒果牛油果藜麥塔,三樣我鍾意嘅食材
加埋一齊,原來咁夾

朋友仔第一次嚟,揀咗純素餐
蕃茄焗三米杯、茄乾芥末籽醬秋葵都好好食!

第一次試佢嘅甜品
黑芝麻紅豆cake,冇用奶冇用芝士
原來都可以整到好似芝士蛋糕咁嘅質感
接骨木檸檬梳打、蒲公英燕麥奶

最後嗌埋接骨木檸檬梳打 & 蒲公英燕麥奶
喺度自在放空,沉澱一下
2024-08-27
素食餐、全Raw餐
接骨木檸檬梳打、蒲公英燕麥奶
2024-09-01 284 瀏覽
下午茶時間 諗住食個輕食 就黎左呢間cafe 入到去 環境好寧靜 店主播住少少雀仔聲感覺好relax 一d都唔似香港既cafe …好似去左台灣旅行咁 檸檬接骨木梳打 …清新感覺 檸檬味比較出 但唔係好飲到接骨木味 荔枝玫瑰raw cake好正 荔枝味好香 又有少少玫瑰花味 但唯獨真係細𡚒左d 唔係好夠喉簡單面 係冷面黎的 面質感好好 爽彈配上新鮮雜菜 好食的豆腐刈包 呢個有驚喜 佢個豆腐魯得好好味 有少少薑味咁 口感係彈牙的 入面仲夾左花生碎同酸菜碎 好夾 如果再多d芫茜就好喇整體食物質素好好 感覺係用心制作 值得回頭再支持
下午茶時間 諗住食個輕食 就黎左呢間cafe

整體食物質素好好
感覺係用心制作 值得回頭再支持
  • 荔枝玫瑰raw  cake
2024-08-13 550 瀏覽
說實話食物不錯,能看見食物選材很用心,不過服務態度實在不能接受。 店內沒有收取加一,亦明白當日人手不足,未能顧及所有需要,不過亦應保持應有的服務態度。 先不說當日只有兩位服務員仍然接收滿座客人,候餐時間長,餐具不夠用,但在用餐過程中其中一隻玻璃杯自行爆裂,通知店員後沒有即時處理,並回應「而家唔得閒處理住」,不故食客安全。本來滿心期待光臨,不過經過這次體驗應該只是一次希望貴店往後能妥善安排人手和改善店員的服務態度。
2024-08-13
2024-08-13 488 瀏覽
今天初次與朋友到店用餐,覺得店舖裝飾佳。惟未熟悉店舖守則,後期感到氣氛不對的時候,亦有多加留意。我們絕對理解今天店內人手不足,較忙碌。但希望不要將煩躁的心情轉嫁給客人,態度欠禮貌,希望他下次能用友善的態度提點或對待其他顧客。 整體氣氛有壓力並不寫意,與店舖理念不符……………………………….……………………………….……………………………….……………………………….……………………………….……………………………….
2024-08-03
2024-07-02 840 瀏覽
由太子行過去沿途已經有一種新舊交融嘅氛圍,陶瓷工作室,布料訂製,手工咖啡店,復刻barber shop,文青味濃。余地大部分係榻榻米地台,都驚好睇唔好坐,好彩葡團坐墊夠厚,都算舒服;食物選擇唔多,但好精選,我同朋友分別叫了當天兩個Set, 都十分滿意,本地食材,加上烹調得宜,調味適中,令平常嘅家常料理都變得好驚喜,有種熟悉但又好似未食過嘅味道,食得出係好尊重食材有理念嘅純素Vegan 餐廳,每周有冥想靜坐,同soundbath,難怪用上榻榻米,仲有分享素食嘅讀書會,真係好有心推廣素食同身心健康呢個主題。有機會都想體驗吓~
醬油苦瓜漬 鹽檸檬甘酒伴椰菜 味噌蓮藕燒 海苔薯餅 雜菜味噌湯配油漬有機香菇素麵
山葵沙葛漬 橙醋香椿汁沙津 黑糖煮豆腐 粟米玉燥豆皮卷 雜菜味噌湯配油漬有機香菇麵
題外話/補充資料: 由於榻榻米地台,建議大家著襪去會較方便,餐廳亦建議大家將說話音量收細,盡量尊注於食物本物,又播放頌缽手碟等背境音樂,成個氣氛令人有種類似禪食嘅感覺,可以將腦袋放空,安於當下嘅進食體驗
2024-06-28
2024-06-14 731 瀏覽
太好食太好飲 地方又寧靜好自然非常conscious 咁食食食,到中間先記得影相😂🥰幫襯過唔少次 食物飲品質素有保證喜歡主食簡單麵、焗薯、蛋糕、曲奇、豆腐刈包都好好味Vegan raw cake 好多人喜歡,不過我自己就一般raw cake 放返一直以嚟嘅相先🥰🙏🏻純素餐廳香港唔多,新鮮食材,加埋咁有心的setting 寧靜讓食客可mindful 細味食物 非常難得由之前到宜家見到你哋每段時間的不停改進,宜家有埋晚餐,覺得好有心經營,一定要加油🙏🏻有時可能唔少人會話純素or新鮮食材餐廳貴同細份,但其實食咗新鮮對身體好的食物落身體,真心係會改變心情、健康,冇咁多病毒壓力,其實d,洗費係返度另外係我哋的習慣,但其實係不少飲食、瑜伽perspective 裡,人係唔駛食到好肚空肚做瑜伽、冥想係更加清晰 有力🙏🏻打打下好多字 因為好想支持小店🙈
太好食太好飲 地方又寧靜

幫襯過唔少次 食物飲品質素有保證
喜歡主食簡單麵、焗薯、蛋糕、曲奇、豆腐刈包都好好味
放返一直以嚟嘅相先🥰🙏🏻

純素餐廳香港唔多,新鮮食材,加埋咁有心的setting
寧靜讓食客可mindful 細味食物 非常難得

空肚做瑜伽、冥想係更加清晰 有力🙏🏻

打打下好多字 因為好想支持小店🙈
  • Coffee
今日介紹深水埗大南街嘅「余地」,相信素食者,尤其純素嘅朋友,都唔會陌生。😉一入門口未見到餐牌,已經見到「請輕聲細語」嘅提示貼咗响度,就知道呢點係好重要(因為咁啱我琴日唔記得帶鎖匙出門口,我即晚都貼咗個提示响大門門柄提自己帶鎖匙)😂餐牌寫咗响收銀/廚房對面嘅黑板上,雖然我影咗比大家睇,但其實每日嘅餐牌都唔同,有時視乎有活動舉行,營業時間都有啲改動,所以最好係 follow 佢哋嘅 社交平台account 留意住最新嘅消息。👁️據廚師(應該係阿豫?)同我講,set lunch 並唔係日日有嘅,所以咁難得就叫嚟試下。今日嘅 set lunch 係:🍛 masala 黑豆糯米粟醬配印度香料長米飯 $108🍲 湯:姬松茸節瓜湯🥗 沙律:紅火龍果白桃沙律🥦 小食:紅胡椒氣炸福花🍆 漬:柚子醋茄子卷個印度香料飯感覺好正宗而且好好食。氣炸福花加咗胡椒食落非常惹味,茄子卷除咗賣相精緻,配合個飯食仲好開胃。阿豫問我覺得個湯係咪略為淡啲,講真係有少少淡,但個湯有姬松茸,節瓜同杞子,飲落覺得好健康好有能量。💪🏻早前嚟試咗呢個生素芝士沾醬天貝 $78,用嘅係本地製造,無基因改造有機黃豆@tempehola。生素芝

🍛 masala 黑豆糯米粟醬配印度香料長米飯 $108

masala 黑豆糯米粟醬配印度香料長米飯

🍲 湯:姬松茸節瓜湯

🥗 沙律:紅火龍果白桃沙律

紅火龍果白桃沙律

🥦 小食:紅胡椒氣炸福花
🍆 漬:柚子醋茄子卷

早前嚟試咗呢個生素芝士沾醬天貝 $78,用嘅係本地製造,無基因改造有機黃豆@tempehola。生素芝士賣相同味道有啲似黃芥末醬,天貝份量望落唔係好多,但食哂都覺得飽飽哋。😛

生素芝士沾醬天貝

飲品方面試咗凍燕麥奶咖啡 $58,非常高質素,鍾意咖啡嘅一定要試吓。唔飲咖啡嘅你就要試吓呢度獨有嘅蒲公英燕麥奶 $58,飲落真係有啲似咖啡㗎,但冇咖啡成份亦冇咖啡因。☕

真漢子亦都試咗兩款蛋糕:

🥭 芒果味蛋糕(腰果 base) $75

芒果味蛋糕(腰果 base)

係有啲貴,但好好味道,蛋糕甜度剛剛好,果仁碎非常香口,一口蛋糕加一口咖啡食,完美。😋

🍫 無烤焗朱古力撻配本地海鹽 $55

無烤焗朱古力撻配本地海鹽

一羹一羹朱古力咁畢入口食,每一口除咗慈悲之外,仲有非常濃郁嘅朱古力味,加埋啲海鹽一齊食,更加係對味蕾嘅衝激。😛

响香港,後生仔女要創業已經唔易,仲要做素食而且係純素,真係好大挑戰性,值得支持。而且以食物質素嚟講,雖然佢哋話自己經驗唔多,但其實我覺得已經做得好好。香港地個個忙住搵錢,但幾多人真係做緊一啲自己鍾意做又有意義嘅事?節錄自佢哋「溫暖人間」嘅訪問 「生活不一定要汲汲營營,幸福不一定與物質掛鈎」。不能同意更多了。🙏🏻
2024-05-19
masala 黑豆糯米粟醬配印度香料長米飯
紅火龍果白桃沙律
生素芝士沾醬天貝
芒果味蛋糕(腰果 base)
無烤焗朱古力撻配本地海鹽
  • 凍燕麥奶咖啡
  • 芒果味蛋糕
2024-05-20 437 瀏覽
-一直都想拜訪這間在大南街的餐廳他們的午市套餐就是天天不同然後今天終於有機會能到訪幸好沒什麼人 不需要排隊等候-料理相信是即叫即製所以也等了一段時間很佩服及感謝廚師的用心製作和配搭想必要設計天天不同的菜式是不容易是日的套餐包括了姬松茸節瓜湯本來是配上湯飯但由於我想吃天貝 不想吃飯就膽粗粗問店員可否更換最後成功把湯飯轉換成天貝天貝應該是生焗的 不是油炸感覺就能好好品嘗天貝的原始味道但感覺它味道是比較淡沒有我平時吃的那麼濃黃豆味不過配上芝士沾醬就是剛好的平衡之後我問店員 芝士醬的製作材料就是由腰果跟營養酵母製成所以味道上跟芝士很相似但絕對沒有芝士的成份!節瓜湯是很濃厚的菇味整體清淡但菇味十分濃厚福花是氣炸 口感比較硬實沒有什麼調味 就是椰菜花本來的味道而漬物味道不錯 最好吃就是茄子超級軟綿綿的口感又入味!不過整體份量是比較少個人覺得這個價錢是有點少貴呢但坐在餐廳裏吃就感覺很平靜可能這就是余地的威力吧!
一直都想拜訪這間在大南街的餐廳

不過配上芝士沾醬就是剛好的平衡

之後我問店員 芝士醬的製作材料
就是由腰果跟營養酵母製成
所以味道上跟芝士很相似
但絕對沒有芝士的成份!

節瓜湯是很濃厚的菇味
整體清淡但菇味十分濃厚
本地蔬菜漬物、焗福花

福花是氣炸 口感比較硬實
沒有什麼調味 就是椰菜花本來的味道
而漬物味道不錯 最好吃就是茄子
超級軟綿綿的口感又入味!

不過整體份量是比較少
個人覺得這個價錢是有點少貴呢
但坐在餐廳裏吃就感覺很平靜
可能這就是余地的威力吧!
2024-05-20
本地蔬菜漬物、焗福花
2024-05-11 520 瀏覽
今天到訪純綷係誤打誤撞,被店外面寧靜的氛圍吸引,入左去。全店只有3個客,我是兩人一組,坐4人枱,被要求轉到2人枱。然后點餐,準備叫一個焗薯+一個沙拉,結果店員誤會是焗薯+沙拉餐(我不知道有餐也懶得更正),就付款。返埋位。然后被告知每人需要點一份餐點,我就澄清其實我想點兩個餐,但你店員誤會了。然后,佢攞個餐牌俾我睇。原來個沙拉係有薯蓉,所以產生誤會(雖然我覺得薯蓉和焗薯係好明顯不同的)。然后,我地就換枱,又再去俾錢點餐。然后,食物來了食物係好味,我都好少食野食到個碟乾淨嗮。但可能係新餐廳,員工不熟識菜單,應該要體諒包容的。整個體驗並不好,畢竟出街食野唔係只係食野。然后,不會再有然后了相片是拍朋友手機相片

然后,我地就換枱,又再去俾錢點餐。

然后,食物來了

食物係好味,我都好少食野食到個碟乾淨嗮。

然后,不會再有然后了

相片是拍朋友手機相片
焗薯
薯蓉沙拉
焗薯
薯蓉沙拉
深水埗又多一個素食好去處,這個多用途襌修空間,讓你可以在鬧市間獲得一刻寧靜。店內採自助形式,提供純素輕食、生機甜品和咖啡,亦可以去坐一日或者做聲頻浴。就在很多文青咖啡店的深水埗大南街,上一手係openground,都係多用途空間Cafe,現在就變成純素+各種身心靈活動場地。入面以榻榻米座位為主,要有脫鞋的準備。二樓還有一層做活動,要預約先有得上去。店內一角有賣些咖啡和雜貨,店內店可以買到本地手工天貝。餐牌亦有寫在黑板上,飽肚的選擇不多。全部都係輕食為主。亦有純素生機甜品,對身體比較無負擔。生素朱古力慕絲蛋糕 HK$65 / 燕麥奶咖啡 HK$58這天來吃下午茶試試個生素甜品,蛋糕沒不是焗的那種,吃起來就軟滑入口即溶口感,味道倒以橙香為主,朱古力味不太突出,甜度亦不高,整體來說覺得太健康不似吃甜品。咖啡口味偏濃苦,個人就不太喜歡,而且我都無預計58蚊堂飲都係用紙杯。

店內一角有賣些咖啡和雜貨,店內店可以買到本地手工天貝。

餐牌亦有寫在黑板上,飽肚的選擇不多。
全部都係輕食為主。

亦有純素生機甜品,對身體比較無負擔。
生素朱古力慕絲蛋糕 HK$65 / 燕麥奶咖啡 HK$58
2023-10-05