2023-03-07 26 瀏覽
二訪《蠔灣》,回味佢啲生蠔即叫即開,真係好新鮮好食,最緊要係性價比高。有來自世界各地嘅生蠔選擇,種類好多,仲有各式各樣新鮮海鮮、意粉、pizza等,一樣咁有質素保證👍🏻叫咗三款時令生蠔各四隻,由淡到濃咁食😋🦪Josephine $44-清甜清新,口感有彈性,肉質堅挺🤤🦪Cocollos no.2 $43-肉質肥厚軟滑,蠔味豐富帶有層次🤤🦪Tarbouriech Oyster (Pinky) $46-入口先鹹後甜,蠔味獨特,肉質飽滿,口感鮮滑多汁,海水味濃郁🤤▫️車厘蜆 $48/隻蜆肉飽滿結實,富有彈性,鮮味濃,吃到尾聲又滲出甘甜味,滋味無窮~▫️法國藍蝦 $48/隻肉質緊緻結實又鮮甜,豐富膠質,頭段既蝦膏甘香出眾,超級好食,完全冇腥味~▫️北海道帶子 $38/粒圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁~▫️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238呢個湯好有驚喜,蜆好大隻,份量又多。第一啖飲落去,估唔到是咁濃郁,湯吸收晒蜆嘅精華,好香蒜蓉味和洋蔥味,推介👍🏻▫️龍蝦忌廉意粉 $198上次食過感覺好普通同埋好有油,今次大有進步啊!龍蝦肉已拆咗出嚟,肉彈牙爽口,意粉醬汁唔會好heavy唔會膩,麵質有咬口好食~

叫咗三款時令生蠔各四隻,由淡到濃咁食😋
🦪Josephine $44
-清甜清新,口感有彈性,肉質堅挺🤤
🦪Cocollos no.2 $43
-肉質肥厚軟滑,蠔味豐富帶有層次🤤

▫️車厘蜆 $48/隻

▫️法國藍蝦 $48/隻

▫️北海道帶子 $38/粒
圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁~

▫️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

▫️龍蝦忌廉意粉 $198
醬汁唔會好heavy唔會膩,麵質有咬口好食~