2017-12-17
屋企附近新開佐間車仔麵,小店環境光猛企理,坐得舒適。望下menu,平時食開車仔麵嘅麵類選擇都有(麵底$8),公仔麵外仲可以加錢轉岀前一丁,適合一d有d要求嘅客人。配料反而睇到砵砵車仔麵有心思嘅地方,分咗非一般必食推介($14)、超惹味推介($10)、車仔麵推介($8),價錢各有不同,但每個類別都有值得一試嘅配料。例如話梅豬手、麻辣肚絲、豉油王粉腸、辣汁豬肺呢d都在麵檔比較少見,屬非一般必食推介。甜酸正齋、滷水大腸、五香牛腩都是超惹味推介。至於車仔麵推介不只有魚蛋、豆卜,仲有滷水翼尖、鮑汁蘿蔔和自家製水餃!至於湯底除咗有清湯、腩汁、沙爹汁,愛辣之人仲可以揀咖喱汁、辣汁同雲南酸辣汁!兩個人其實仲有二人套餐,都好豐富呢!真係好多想試!可惜剛剛病好,惟有選得清淡,好彩都仲有唔少選擇。揀佐原創白榨餃、芹菜木耳餃、秘製冬菇同新鮮時菜。唔食得辣嘅我當然選清湯。首先要一讚清湯,果然好清甜,調味恰到好處唔會太鹹,而且飲得岀冇落味精!白榨餃即係白菜加榨菜,第一次食,原來兩種睇落風馬牛不相及嘅材料味道都幾夾,榨菜鹹香令味道更為有層次。芹菜木耳餃味道都有驚喜,健康足料!菜心賣相都幾靚,如果份量多d就仲好啦!秘
兩個人其實仲有二人套餐,都好豐富呢!
真係好多想試!可惜剛剛病好,惟有選得清淡,好彩都仲有唔少選擇。揀佐原創白榨餃、芹菜木耳餃、秘製冬菇同新鮮時菜。 唔食得辣嘅我當然選清湯。首先要一讚清湯,果然好清甜,調味恰到好處唔會太鹹,而且飲得岀冇落味精! 白榨餃即係白菜加榨菜,第一次食,原來兩種睇落風馬牛不相及嘅材料味道都幾夾,榨菜鹹香令味道更為有層次。
芹菜木耳餃味道都有驚喜,健康足料!菜心賣相都幾靚,如果份量多d就仲好啦! 秘製冬菇滑身又入味,簡單好味!
媽媽就簡單點咗一碗花膠碗仔翅,好好食!好足料,入面花膠好多,雖然唔係d咩好靚嘅花膠,但係咁多塊仲想點!冬菇絲亦好多,每啖都口感豐富,而且湯底鮮甜可口,值得一試。