2020-04-15
呢日做外賣妹買午餐返屋企食,我就揀咗呢間新開嘅台式小店🇹🇼。小店設有幾個座位可以堂食,但我眼見買外賣嘅人比較多!當我望緊餐牌之際,應該係老闆嘅人行過,問我有無想食啲乜,同埋介紹下佢哋嘅菜式!根據佢嘅講法,唔少食材都真係來自台灣當地😊,但亦有部份食品係廚師自家製。食物選擇唔多,主食主要係滷肉飯同便當🍱(無麵食),另外仲有其他台式小食如蛋餅、以及仙草芋圓類甜品。定價正正常常,唔算特別平,但份量比起平日嘅台式料理多!手切滷肉便當($48),可能我肚餓啦,我覺得呢個滷肉飯好好食!米飯用上珍珠米🍚,粒粒分明,濕潤度剛好;而滷肉粒亦好出色,每粒均由師傅人手切,Size唔會太細,食落有咬口,加上肥瘦肉達到黃金比例。另外,碗飯仲搭配半隻溏心蛋,加麻醬菠菜同醃椰菜蘿蔔。台式排骨便當($58),返到屋企先發現原來呢個排骨便當同滷肉便當嘅分別主要係塊豬扒🐷,其他無異!不過滷肉粒當然就無滷肉便當咁多。餐廳好細心,個外賣兜設有兩層,將豬扒同飯分開,避免整濕個皮。豬扒夠厚身,食落鬆軟,而且入味,好食啊🐖。炸薯角($29),🥔作為薯仔控嘅我忍唔住嗌埋嚟食。炸薯角比平日細粒,但份量好多;炸起上嚟都唔太熱氣,唔錯。炸花
當我望緊餐牌之際,應該係老闆嘅人行過,問我有無想食啲乜,同埋介紹下佢哋嘅菜式!根據佢嘅講法,唔少食材都真係來自台灣當地😊,但亦有部份食品係 廚師自家製。
台式排骨便當($58),返到屋企先發現原來呢個排骨便當同滷肉便當嘅分別主要係塊豬扒🐷,其他無異!不過滷肉粒當然就無滷肉便當咁多。餐廳好細心,個外賣兜設有兩層,將豬扒同飯分開,避免整濕個皮。 豬扒夠厚身,食落鬆軟,而且入味,好食啊🐖。
炸花枝丸($29),共4粒,味道無咩特別,正常之作🍡。
仙草2號($35),材料包埋仙草凍、紅豆、綠豆同手工芋圓。老闆話呢到嘅仙草凍係自家製,果然係幾好味喎🤤,同罐裝嘅唔同,口感比較幼滑,配上鮮奶球(花奶嘅台灣叫法)食,好正。
午餐奉送$17飲品,其餘補差價。一杯要咗冬瓜檸檬🍋(原價$22);另一杯就要咗凍胚芽奶茶加珍珠(原價$21+$3),味道幾好,有好多胚芽粒,珍珠亦都好嚼。
總括嚟講,呢間台式小店嘅出品皆有驚喜,滷肉飯、小食以及 甜品都好好食😋。不過我會推介淨滷肉飯以外嘅便當,因為同樣食到滷肉飯嘅味道之餘,可以試埋排骨或者鹽酥雞等😝。食物味道、店舖裝修以至服務都讓我感受到老闆嘅用心經營,加油💪!