2019-04-24 378 瀏覽
上星期托朋友嘅福食到呢間幾有heart又好食的私房菜!因為我朋友諗住遲d包場搞活,所以就預先黎食下晚飯先! 老闆娘好好客,俾左好多餐單我地睇,呢度午市係唔洗預訂的,可walk in食。但晚市就最好提前一兩日訂啦,老闆娘話有d菜要早兩三日開始準備,心機菜今次我地試左毛血旺、干鍋肥腸、辣炒四季豆、紅燒肉。毛血旺有豬紅、芽菜、牛柏葉同豬肚, 第一啖就覺得幾辣下,唔只辣,重點係香! 佢唔係辣到你嘴巴好刺激果種,而係辣中帶香,係想接住食的。紅燒肉,因應人數而決定件數的紅燒肉,兩人食呢個份量就岩岩好!口感好稔,亦好入味, 我鐘意佢中間有一兩層薄薄的脂肪,比例幾好,唔會食到好油膩。干扁四季豆,加左橄欖菜去炒,好有潮汕特味道。而且橄欖菜除左多左陣油香味,仲幫助消化。辣辣地令人更開胃!干鍋肥腸,呢鍋完全係見到隔離枱食到好滋味 又好香,所以叫。老闆娘話佢地係加左雞軟骨,我朋友唔太好雞軟骨,所以只叫廚師加左一點點俾我淺嚐 上枱時點著個爐火,不繼加熱令到個鍋愈黎愈香!!肥腸薄切,有咬口得黎唔會太韌。雞軟骨都好好食! 綜觀全部菜式,我最鐘意係干鍋! 真係好香口同惹味! 辣得過癮!後來同老闆娘傾計,佢話廚師跟話成

今次我地試左毛血旺、干鍋肥腸、辣炒四季豆、紅燒肉。

後來同老闆娘傾計,佢話廚師跟話成都人學藝,難怪味道咁正宗!!