2023-05-18 807 瀏覽
📍純麵舍鰂魚涌英皇道963-967A號多寶樓地舖🐟🍜淡麗系豚魚介沾麵 $77🧂🍜純MAKASE SPECIAL麵 $77🔥🍆和式醬汁燒茄子 $15今晚又係抵錫女朋友黎接收工🥰之後仲帶我去鰂魚涌食一間沾麵🍜好出名既餐廳😍雖然鰂魚涌有啲遠,但完全值得專程過黎試!😋一黎到發現舖頭比較細,只有大約8個座位既吧枱,但我覺得咁樣先有拉麵店既風味!😆大家橫排坐喺吧枱,然後就望住師傅喺廚房入面表演😍呢間拉麵店只有賣魚介湯沾麵🐟,我地叫左一款淡麗系豚魚介沾麵,同埋當日Special✨️ - 鹽燒汁魚介沾麵。如果怕豚骨湯比較油膩🐷,咁魚介湯就啱晒你啦!魚介湯底除左比較清🎐,仲有一份鮮甜!😍湯入面既洋蔥🧅冇煮到好冧,有啲爽口,但都好甜!😋個人鐘意原味既湯底多啲,鹽燒汁就鹹左小小🤭呢間店舖既叉燒好瘦💪,本身仲擔心會好柴🥵,但竟然係出奇地嫩口!🤩雖然冇乜脂肪,做唔到入口即溶既效果,但咁瘦既叉燒都做到咁嫩真係好西利!👍我覺得最貼心既係❤,店員會主動問你湯底會唔會凍左,可以幫你換過熱既♨️我同女朋友好唔客氣地換左一次🤭而且食晒啲麵之後,店員會再問你要唔要加清湯,飲埋個湯佢😍咁為食既我就當然要加啦,然後就飲晒成碗湯😋另外
📍純麵舍
鰂魚涌英皇道963-967A號多寶樓地舖

🐟🍜淡麗系豚魚介沾麵 $77

🧂🍜純MAKASE SPECIAL麵 $77

🔥🍆和式醬汁燒茄子 $15

另外小食都食得出用心製作,茄子🍆有燒過既焦香🔥再加上調味,鹹得黎有啲辣🌶,好好食!👍

唯一一點我覺得不足既係,餐廳入面冇掛勾比人掛住個袋☹️所以有揹袋既食客就可能唔係咁方便🤧

拉麵既份量都幾多🤤但價錢只係$77🤯以拉麵店黎講算係平😆我覺得呢間拉麵店既性價比係極高!🥇而且都係我食過既沾麵入面數一數二好食!🏆

#bunnytummy_港島
#bunnytummy_鰂魚涌
#bunnytummy_日本菜
#bunnytummy_沾麵
#純麵舍
#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger
#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
和式醬汁燒茄子