香港嘅高質鐵板燒有好多,但要數到由日藉主廚坐鎮嘅,就寥寥可數!🔥三日月正正是由日本人做廚嘅餐廳,食物質素有保證之餘,CP值都好高😋👍🏻難怪見到好多藝人們都過來幫襯!今次點了A5宮崎和牛龍蝦鮑魚二人前 ($2480),🥩🦞🌊你冇睇錯,係一個有齊和牛、龍蝦&鮑魚嘅鐵板燒套餐,$1240一人仲有折!正呀!🥗前菜火龍果柚子沙律:火龍果本身淡味,但配上柚子醋嘅酸味,又帶出到火龍果嘅甜,屬清新配搭牛蒡漬:開胃胡麻豆腐:日本豆腐配上胡麻麵豉醬,帶有鹹香味,不錯煙燻雞肉:淡淡煙燻味口感軟滑,一開頭仲以為係刺身🦪刺身廣島蠔肥美飽滿,加埋帶咸嘅黑魚子,海水味即刻湧哂出來另外仲有赤身、蝦同油甘魚,同樣鮮味✨主菜✨🦞鮮活龍蝦非常新鮮,上鐵板時仲郁緊。師傅將龍蝦煮至七、八成熟,而不是全熟。肉質啖啖鮮味,入口爽口彈滑。再加上由龍蝦蝦膏煮成嘅濃郁蝦膏醬汁,加上食用花、紫薯粉同羅勒汁,為蝦膏醬汁添加多一份新鮮嘅層次感。🌊鮮活南非鮑魚鮑魚亦係非常生猛,郁下郁下咁師傅燒嘅時候用咗昆布同鰹魚高湯煮成嘅醬汁一齊燒,昆布去腥之餘亦帶出左鮑魚嘅鮮味👍🏻 食落亦唔會覺得好膩🥩A4鹿兒島和牛薄燒卷🐽 日本豚薄燒卷肉食方面有四款可以選

今次點了A5宮崎和牛龍蝦鮑魚二人前 ($2480),🥩🦞🌊

🥗前菜
牛蒡漬:開胃
胡麻豆腐:日本豆腐配上胡麻麵豉醬,帶有鹹香味,不錯
煙燻雞肉:淡淡煙燻味口感軟滑,一開頭仲以為係刺身

🦪刺身
廣島蠔肥美飽滿,加埋帶咸嘅黑魚子,海水味即刻湧哂出來
另外仲有赤身、蝦同油甘魚,同樣鮮味

✨主菜✨
🦞鮮活龍蝦
非常新鮮,上鐵板時仲郁緊。

🌊鮮活南非鮑魚
鮑魚亦係非常生猛,郁下郁下咁
食落亦唔會覺得好膩

🥩A4鹿兒島和牛薄燒卷
🐽 日本豚薄燒卷
肉食方面有四款可以選擇,我同老公就分別揀咁一個和牛薄燒、一個豚薄燒
師傅將肉眼薄燒煎至五成熟,再包入已經炒香嘅香菇同蔥,咬落牛肉嘅肉汁豐富加上香菇香蔥,多咗一份惹味同層次
伴碟有時令蔬菜同香脆的蒜片,蒜片單食或伴牛肉食,都好惹味!
調味料方面,除咗有基本嘅海鹽同黑胡椒伴碟之外,另有蒜頭豉油,麵豉汁及麻醬可以點。

日本豚薄燒卷同樣會再包入已經炒香嘅香菇同蔥一齊燒,豚肉甘香可口,加入秘製燒汁,甜甜的,十分滿足!

🥚茶碗蒸
主菜之後有茶碗蒸,用鰹魚高湯成,蒸蛋滑捋捋,加上頂層放上嘅魚籽,入口有咸咸脆脆嘅口感,鮮味大爆發,底層鋪咗木耳,層次感豐富!

🦞龍蝦味噌湯🍜
用龍蝦頭煮成嘅湯,鮮蝦味十足,同時亦有
暖一暖胃,解一解膩

🍚自家酸梅醬櫻花蝦炒飯
有別於其他鐵板燒嘅炒飯,呢度自家嘅酸梅醬酸酸甜甜,加入炒飯之中有助膩,櫻花蝦淡淡咸蝦香加上炒得乾身嘅炒飯,添加飯嘅惹味感。食一半後更可以加入鰹魚高湯成為茶漬飯,為炒飯昇華😋

雖然今次為我哋煮嘅唔係日藉師傅,但女師傅選是功架十足,火侯控制得好好,知道我懷孕而特別為我燒熟啲我份肉(我老公的就是正常發揮)
另外食物擺盤亦別出心裁,係色香味,同視覺俱備嘅4D體驗!
等遲吓BB出咗世,再過嚟encore先 ☺️

🔥三日月鐵板燒清酒日本料理@mikazukink
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖