2019-12-01 488 瀏覽
臨急抱佛腳嘅女朋友,係壽星生日嘅早上先嚟openrice搵下有邊間omakase好食,揸唔定主意嘅我又問下男朋友意見啦,點知原來我哋之前已經食過!真係比佢一言驚醒洛克人!最終睇左好多間之後,結論就係都係食返鮨金,原因係其實出嚟食omakase有時比呢啲價錢,係真係想食啲挑選過嘅好貨,而唔係坊間有好多比啲一定好食既食材你,即係係咪都帶子拖羅海膽,咁我去連鎖果d都識叫啦。而我哋食過鮨金嘅質素算幾高,所以最後決定就book返佢哋喇!今次我哋揀左full set, 但今次嘅食材偏油脂豐富,所以食完係超級無敵飽!師傅都係會按例問返有冇咩唔食同喜好啦,咁我哋乜都食既,真係比師傳決定啦😆成個餐廳環境都好舒服,坐吧檯可以睇住師傅處理食材啦,又可以期待下有咩食,同埋師傅每次serve 食物既時候男朋友次次都估錯係咩嚟,有互動又好笑😂😂咁full set既菜式太多放唔曬,只好揀d特別想講下既菜式啦!前菜係日本番茄啫喱凍、汁煮凍螺、海蜇,啫喱凍好好食呀!汁煮螺個汁呢..有少少似鮑魚汁,不過好入味都好食,海蜇就稍為平淡一啲。上刺身啦!呢個冇記錯應該係右口魚刺身,要特別講下刺身上面嘅紫蘇花,要用手滅出嚟連埋刺身

前菜

刺身啦!呢個冇記錯應該係右口魚刺身,要特別講下刺身上面嘅紫蘇花,要用手滅出嚟連埋刺身一齊食,令到成塊刺身嘅油膩感減輕,成個鼻腔都充斥着紫蘇花嘅花香,真係好夾。

呢個係由一大條八爪魚酥上面拔出來嘅兩個吸盤,加埋肉身嘅刺身,師傅本身磨左一層岩鹽係刺身上面加埋檸檬墊底唔使點豉油都已經好鮮味。吸盤食落去反而會比較有咬口所以可以點個醬汁食。
睇佢一粒吸盤咁大個,成條觸鬚究竟有幾長,係一條幾大條嘅八爪魚先做得到呢😆

跟住不得不提嘅就係呢一個日本北海道嘅厚岸真蠔,師傅喺蠔上邊加咗小小魚子醬,魚子醬嘅鹹香加埋真蠔creamy得嚟後尾越食越fresh,雖然同平時食法國蠔嘅感覺唔一樣,但都食到好新鮮同好豐富嘅味道,唔會過鹹亦唔會過分creamy,下次去日本都要再搵一啲蠔店去試吓

之後要講嘅係呢一個秋刀魚刺身,呢個係我第一次以刺身嘅方式去食秋刀魚,因為平時秋刀魚都頗腥一定要煮熟,師傅用咗姜蓉豉油俾我哋點個魚,都係用以癖腥,再包住蔥茉去食,雖然平時我都算係咩都食,但下次我知道我師傅問有咩唔食嘅時候,我會講唔好要秋刀魚刺身😂😂 因為真係幾有銀皮魚既獨特味道,但又講真,我到而家都仲記得係咩味。

其實講到而家都仲係講緊刺身咋,壽司都未講到,仲有好多菜式都好特別想講例如係埋尾嘅嗰個魚湯,超級鮮甜既魚味,飲完係勁滿足。
不過講晒嘅話就真係有少少長氣啦,而且食廚師發板都係希望師傅會比到一啲驚喜自己,所以都係唔係呢一度講咁多菜式上嘅嘢,留返大家去嘅時候再同師傅慢慢發掘!
超級鮮甜魚湯
2019-11-16