2019-08-02 120 瀏覽
同朋友一齊起紅磡上完course,當食埋飯先走啦,不過紅磡冇咩食,所以去咗尖沙咀搵食。朋友唔係幾好肉,開openrice搵搵,搵到間叫Kailash Parbat 嘅印度素食餐廳,幾好評,朋友話冇所謂,所以去會一會佢。啲相唔知點解upload完有啲會側咗,請勿見怪。好啦,廢話少講,好簡單嘅門面但入面一啲都唔簡單,好色彩繽紛有中文menu,有個後生店員講住一口半咸淡嘅粵語,想推介一啲特色食物比我地試下,好努力,都好熱心,於是乎...我地叫咗滿滿嘅一枱菜首先係小食,好五顏綠色嘅組合,有豆,薯蓉,soup cream,咖哩,脆米等混合埋一齊,又甜又酸又辣,好惹味開胃。*注意,佢地嘅咖哩好辣好辣*一車車黎嘅咖哩角,好qq成座山咁大粒。巨型咖哩角,個餡同薯蓉餡餅有得似,但佢配載嘅扁豆唔係配咖哩,而係配好酸嘅醬,都可以令你暫時忘記啲辣。好似冷氣夠凍,唔係嘅話,一額汗都似。青辣醬同紅辣醬嘅奶酪串燒。唔係掛又青辣又紅辣!? 好彩兩款所謂嘅辣醬都唔辣,安心用食。但我地兩個人要食哂呢六件烤奶酪真係搞唔掂,太滯。青辣醬烤奶酪烤餅係印度餐廳必叫食物之一,佢有別於一般。如果食過烤餅都知有兩個情況會令烤餅唔好食。

啲相唔知點解upload完有啲會側咗,請勿見怪。

好啦,廢話少講,好簡單嘅門面

但入面一啲都唔簡單,好色彩繽紛

我地叫咗滿滿嘅一枱菜

*注意,佢地嘅咖哩好辣好辣*
印度特色薯蓉餡餅

一車車黎嘅咖哩角,好qq成座山咁大粒。
印度旁遮普式咖哩角

好似冷氣夠凍,唔係嘅話,一額汗都似。
印度旁遮普式咖哩角

但我地兩個人要食哂呢六件烤奶酪真係搞唔掂,太滯。
印度粘土烤特式奶酪串燒

青辣醬烤奶酪
青辣醬烤奶酪

烤餅係印度餐廳必叫食物之一,佢有別於一般。
如果食過烤餅都知有兩個情況會令烤餅唔好食。
一係個邊烤得過火得硬,二係擺凍咗會變硬。
但以上兩種情況都冇出現過,由黎到擺到凍都個烤餅都好黏韌。而且好味蒜味,因為我地叫咗大蒜烤餅,好好食。
大蒜烤餅

呢個醬汁質地似免牛果隻茄醬,但佢加咗好多奶去煮到佢變橙色,甜甜地,配餅同飯都好好食。
奶酪番茄馬薩拉

隻醬汁加咗奶酪,所以今餐食咗超過我人生中食奶酪數量嘅總和,驚驚。

店員知我地唔知得辣,拎咗個甜酸苦醬比我地中和下,好有心
甜-酸-苦醬

另一款印度餐廳必叫食物,印度飯。
印度米唔同其他米,糖份冇咁多,所以乾身啲。
呢碟黃飯好色彩繽紛,有青豆,豆角,紅蘿蔔,番茜等混合,冇落調味料,點唔點汁都可以,食完上面堆野你本身都成口有味啦,好好食。
素印度黃飯

青檸水可以揀甜揀咸,我揀咗甜,好清甜,但粒青檸我篤唔到...
青檸水 甜

最後店員重問我地要唔要甜品,已經食到就嘔,不了不了。

女仕們如果keep緊fit,呢個係好選揀,一黎係食齋,二黎啲野唔油,好健康,可以拉大隊去試下。
  • 大蒜烤餅
  • 素印度黃飯