2017-06-10
平時好少行到過嚟上環食晏,今日OT到七點幾,飢腸轆轆,又唔想喺番公司附近食,於是行多兩步,過咗嚟上環。八沢係間小店,的的式式,裝修簡潔。坐低之後,就見到呢隻柴犬同我say hi👋🏻隻狗狗畫得好靚呀!餐牌雖然得兩頁紙,但其實食物嘅選擇唔少。先來一杯八沢特飲,好似揀咗桃味。冰凍嘅特飲酸酸甜甜,入面有一粒粒嘅蘆薈,消暑解渴一流!侍應推介黑松露忌廉海鮮烏冬,果然係招牌菜,冇令人失望。烏冬一拎上枱已經聞到好香嘅松露味。烏冬份量好多,配料都好多,有好幾隻帶子同埋三文魚,而且個汁都幾creamy,食咗一半已經好飽海鮮配料用料新鮮,同忌廉汁非常搭配烏冬軟滑有咬囗,掛湯力強,吸哂湯汁嘅精華老公個碗拉麵都唔錯,黑蒜油湯底味道濃郁,但拉麵略嫌煮得太腍 (如果落單時可以揀拉麵嘅軟硬度就更理想啦) !燒香了的半肥瘦嘅黑豚肉味道突出,沒有豬肉的腥臭味,而且口感不俗!最後再點了厚切牛舌串燒,師傅控制火候得宜,外面焦香,入面啱啱熟,味道一流臨走見到bar枱位置放左唔少酒,下次可以一路食麵一路飲sake
八沢係間小店,的的式式,裝修簡潔。
坐低之後,就見到呢隻柴犬同我say hi👋🏻
隻狗狗畫得好靚呀!
餐牌雖然得兩頁紙,但其實食物嘅選擇唔少。
侍應推介黑松露忌廉海鮮烏冬,果然係招牌菜,冇令人失望。
海鮮配料用料新鮮,同忌廉汁非常搭配
烏冬軟滑有咬囗,掛湯力強,吸哂湯汁嘅精華