2024-09-24
今日去咗銅鑼灣登龍街嘅不二江湖菜試吓佢嘅川菜,真係有驚喜!出咗地鐵站行幾分鐘就到,交通好方便。一入到去,環境都幾舒服,雖然唔算太大,但氣氛唔錯。首先梗係要試佢嘅招牌菜 不二酸菜魚。一上枱嗰下真係嚇咗一跳,份量大到有啲難以置信!魚片好滑,而且係冇骨嘅,食落非常舒服。酸菜魚嘅金湯做得好出色,唔會過鹹,呢個湯底真係幾正。今次叫咗少辣,辣度啱啱好,酸菜同魚嘅味道好夾,食完真係有啲停唔到口。之後試咗個 香辣蝦,真係超級惹味!蝦殼炸得好脆,唔使剝殼都可以直接食。佢用咗好多辣椒同香料爆香,蝦肉夠鮮甜,辣味夠勁但唔會掩蓋蝦嘅味道,真係食得好滿足。最後仲試咗 口水雞,雞肉嫩滑,辣汁雖然有啲麻,但唔會太辣,味道層次好豐富。飲品方面,我叫咗 鴨屎香檸檬茶,茶味香濃,檸檬味清新,唔會太甜。朋友叫咗凍鹹金橘蜜,鹹甜配搭得好好,食完重口味川菜後飲幾啖真係即刻解膩。