2021-06-25
尖沙咀手工漢堡 Burger mate金巴利道轉角新開咗一間漢堡店,店面唔算好大,只有約10個座位。鮮製手工漢堡主要以安格斯牛為主,亦設有雞扒同日本和牛漢堡供選擇。▪️頂級A4日本上州牛和牛漢堡 $108漢堡望落皺晒皮唔太靚仔,不過包體經烘過,食落外脆內鬆軟有咬口,又唔會好乾。和牛漢堡juicy,外層煎得香脆,油脂感重,但肉味相對無安格斯牛咁濃。芝士分量毫不吝嗇,香氣突岀,加埋塊富油脂香嘅漢堡真係有啲漏。不過夾埋生菜蕃茄酸瓜,可以增添一絲清新嘅感覺。怕酸瓜嘅人記得預先走左佢呀!▪️蘑菇安格斯牛漢堡 $75美國安格斯牛同樣juicy,肉味比和牛漢堡濃,不過油脂感就無咁重。發現自己都幾鍾意burger加蘑菇!蘑菇香氣突出,有咬口之餘,亦增添左唔少濕潤感。整個漢堡非常濕潤,但幸好有生菜薦底,唔會浸濕晒塊包。▪️炸薯條 $30薯條香脆,飽滿軟綿,不過擺得耐都係會變腍。
▪️頂級A4日本上州牛和牛漢堡 $108
▪️蘑菇安格斯牛漢堡 $75
整個漢堡非常濕潤,但幸好有生菜薦底,唔會浸濕晒塊包。
▪️炸薯條 $30
薯條香脆,飽滿軟綿,不過擺得耐都係會變腍。