2021-08-13 374 瀏覽
元朗新鮨店全店十座,正式一位難求,未知是否與某宇宙天團12+4 曾到訪有關。我們有幸book 到weekday 的dinner omakase,心情十分期待。先講結論:不是難食,但也不太突出,菜式有些舊,主廚與助手之間欠缺默契,餐廳花了過大的心思讓客人可以影靚相,比較之下花在食物方面的心思少咗。廢話少說,講吓啲嘢食,我唔會樣樣都講了,費事同其他Review撞,我講啲值得提的。第一道菜:檸檬蜜糖番薯。點解第一道菜就來番薯呢?係咪要食飽啲客?真心我食唔出檸檬和蜜糖味,番薯凍咗死實實咁,唔知邊度好食?留意吓佢在每一個吧枱位上邊放左一塊沙畫,食物再放喺沙畫上邊俾你影相,而喺每一個座位的上方仲有射燈照住,簡直猶如影樓一樣!松葉蟹拆肉,上邊淋上熱辣辣的蟹膏。呢個我覺得幾好食!好了,到咗全晚我覺得最悶最無聊(以我觀察應該唔只我咁諗),但係餐廳方面應該覺得幾自豪嘅時候,就係切嗰舊熟成拖羅了。圖中呢位師父喺個雪櫃度拎舊嘢出嚟片東片西,又話浪費咗幾多野,又話點不惜工本,又話有幾捨得,我心諗好似係我捨得俾錢先啱。好啦,咁嗰啲好豪咁切出嚟話唔要嘅部份應該掉咗先啱(高級的日料就係要喺客人面前浪費下食材,證明只係

松葉蟹拆肉,上邊淋上熱辣辣的蟹膏。呢個我覺得幾好食!

好了,到咗全晚我覺得最悶最無聊(以我觀察應該唔只我咁諗),但係餐廳方面應該覺得幾自豪嘅時候,就係切嗰舊熟成拖羅了。圖中呢位師父喺個雪櫃度拎舊嘢出嚟片東片西,又話浪費咗幾多野,又話點不惜工本,又話有幾捨得,我心諗好似係我捨得俾錢先啱。好啦,咁嗰啲好豪咁切出嚟話唔要嘅部份應該掉咗先啱(高級的日料就係要喺客人面前浪費下食材,證明只係俾最靚嘅部份客人食),但係原來佢只係好豪氣咁掉咗去助手嘅砧板,助手就將佢包返好又放返落雪櫃😂😂😂。令人不禁懷疑會唔會午餐就食呢啲切出來的下欄呢?

搞咗成十幾分鐘終於第一件拖羅壽司完成了!但係當佢放喺第一位客人嘅面前之際,佢仲叫客人唔好食住,原來又係為咗影相。

等佢初好晒啲壽司放喺所有客人面前之後,又要等佢老人家逐件逐件咁喺上邊撒下鹽花,仲叫啲客用slow motion拍片,真係嘆為觀止!究竟今晚係為咗嚟食嘢定係去咗影樓我已經搞唔清楚了😂😂

咁件拖羅sushi好唔好食呢?佢疊左三層的,最上面是赤身,中間是中拖羅下邊是大拖羅。因為熟成咗所以入口即溶,但係唔覺得味道濃咗。

與其在客人面前表演切拖羅,有一啲基本野就不如做好啲,例如生蠔就應該在客人面前開啦,又衛生又會好食啲。

生蠔係幾肥美,但是預先開定,又雪到好凍,唔係好食得出鮮味,海水味就更加唔使講,其實在客人面前開生蠔是基本的吧。

這是另一個高潮位,熄晒燈在客人面前燒蠑螺。未見過的會覺得幾得意,但係應該最少十年八年前香港已經有人做,今時今日仲出呢招,有啲過時。

甜品拼盤:唔知師傅知唔知道蜜瓜已經有多少過咗造了,唔係太甜,中間嗰杯係啫喱有啲忌廉咁,黃色一條是玉子燒,呢款玉子燒做到好似布甸咁,放在甜品盆上恰如其分。

講完食嘢講吓啲軟件,師父本身不善辭令,未能同客人打成一片,好多時連介紹都冇就直接上菜,要客人問返轉頭是什麼魚,什麼材料,都幾好笑。總之大部份時間都係冷場,師傅根本唔識搞氣氛。

基本上師父是有個助手的,但係呢位助手好多時只係負責擺下碗碟,好少嘢做,又成日唔見咗人,所以九成九嘅工作都是由師傅一個人搞掂,佢又整色整水,搞好多擺盆野,咁梗係搞到一頭煙,冇乜時間與心機同客人溝通了。師父真係要同助手好好咁傾吓分配好工作,否則呢個助手直情形同虛設。

最後有個美麗的誤會,我一直以為我眼前的就是來自日本的師父,一來聽過呢間舖頭有日本師父,二來見佢肥肥矮矮,又打晒呔咁十足銀座嗰啲壽司師父,成餐飯下來又聽佢講嘢是有口音的,說着不純正的廣東話。最後臨走之前好奇問佢來自日本什麼地方,佢話其實佢係上海人,來了香港咁耐廣東話都講得唔好!食咗成晚生嘢,呢一刻真係好想同佢嗌一客回鍋肉加個白飯。😂😂😂

如果你好鍾意影相,之前又未試過鮨店omakase,我推薦你依間,作為探索美食之旅的起點,定位不宜過高。

晚餐21道菜$1680/位,份量可以。