天氣開始涼少少,就crave for火鍋~本來想食重慶麻辣,但係小王子麻麻地,咁就不如explore下未去過嘅火鍋店啦!見到OpenRice評分唔錯,就揀咗呢間。佢啲火焰湯底好似好吸引。我叫小王子揀湯底,佢揀咗呢個火焰三椰雞湯鍋底。食開深圳嗰啲,心中已經準備評分。竟然係估唔到香港嘅椰子雞咁好食!!!!! (我想講,以後想食椰子雞煲,唔需要上深圳了)佢個三椰湯底:有椰皇、椰青(係喺你面前一個個椰青椰皇倒落個鍋入面)、椰子肉。隻雞目測係黃油雞、好滑好香!我同小王子一路食一路點頭,表示極度滿意!好開心!除咗三椰雞湯做得好好之外,其他全部食物都做得很骨緻,好少打邊爐可以每一樣嘢都做得好食:1)鼓勵全部餃子、雲吞都嗌。餃子啲皮係自己搓嘅,彈牙,唔會太厚。水餃/雲吞,啲料好足!(牛肉小湯包、黑松露蟹肉水餃、韭菜餃、水餃、全部都有湯汁!正!)2)手打鹹蛋蝦丸3) 手打香煎鵝肝墨丸4) 手打蝦滑5) 手打墨魚滑 (極度推介,唔知點解可以咁彈!仲曉自己爆汁)6) 水蓮 (唔係度度有,真係超級好食、索晒啲椰子雞湯,好夾)7) 貴妃蚌 (真係爽脆,好好食!啲椰子雞湯索咗入去,好鮮甜+清甜,味道極致提升!)8

2)手打鹹蛋蝦丸
3) 手打香煎鵝肝墨丸
4) 手打蝦滑
8) 鱔片ok
9)tropical iced tea (好好飲,有百香果、菠蘿汁、橙汁、茶)
10)嗌咗碟手切牛頸脊,但係因為其他嘢太好食,牛肉變得普通咗(正常)

備註1: 呢個湯底,記住要嗌稻庭烏冬,簡直係椰子雞湯嘅天花板!索晒啲湯,極度清甜😍

備注2: 調味料嗰度,佢有比「青花椒油」,好食。不過唔食麻嘅朋友就唔好加。同埋基本上個三椰雞湯好夠味,唔係太需要點醬。

另外想讚佢啲員工,每一個後生仔女都好有禮貌!有train 過!(一定會帶朋友再返嚟打邊爐👍)仲見到有K房,下次可以包房打邊爐!
火焰三椰雞鍋
2024-11-10