2022-08-19 33 瀏覽
周五晚揾新地方食飯,知道海灣街開了一間檳榔島敍,聽個名已經知道食馬來西亞菜,又真係幾地道,如果兩個人來,我估大家都會選擇呢個晚市二人套餐,因為抵食亦可以試到好多款招牌。先揀三款小食:馬來沙嗲雞脾肉串(2串),花生大大粒,好有口感。蝦醬風味炸雞翼(2隻),炸到好,皮好酥脆,皮脆肉嫩。馬拉盞一口蝦多士(4件),蝦多士其實係應該細細粒,咁就唔會咁膩,味道好。主菜揀咗呢兩款:馬來生炸雞脾配椰漿飯,估佢唔到個生炸雞皮又大隻又超好食,與雞翼一樣啲皮炸得好脆,而肉又唔乾;好似加咗斑蘭咁椰漿飯幾特別,粒粒分明,椰漿份量冇過多。鮮茄蘑菇牛油果薄餅幾有創意,睇落應該係意大利菜式唔係馬來西亞,還是有馬來西亞版本呢咁我又唔知道?做得其實幾好,芝士好豐富,鋪滿蕃茄及蘑菇上,食起上嚟唔會講,薄餅幾薄。甜品揀一款:自家製班蘭咖央多士呢個真係好食,好似黑炭咁嘅顏色嘅麵包,我估係麥包,已經烤到非常脆,近乎餅乾的口感,裏面塗上了斑蘭醬及大大嚿牛油,強烈對比超美味飲品有兩款:斑蘭龍眼冰味道正常唔太甜,好多粒粒龍眼食。竟然有手工啤酒,Linesman’s Pecheresse 係桃味,真係幾香,即日試吓。

先揀三款小食:
馬來沙嗲雞脾肉串(2串),花生大大粒,好有口感。

蝦醬風味炸雞翼(2隻),炸到好,皮好酥脆,皮脆肉嫩。

主菜揀咗呢兩款:

甜品揀一款:

飲品有兩款:
斑蘭龍眼冰味道正常唔太甜,好多粒粒龍眼食。