2024-06-27
今日食左間係太子嘅餃子專門店,整體感覺好天然,味道都好唔錯,價格又合理,值得encore!食湯餃,最緊要就係個湯底,呢度嘅湯底一啲都唔味精,反而有少少煲湯嘅清甜味,我哋叫咗兩款湯餃,都好夾個湯味~另外就係餃子,呢度嘅餃子都好大隻,餃子皮特別彈牙,豬肉味好香,豬肉肥瘦均勻,所以咬落口好juicy!至尊松茸餃湯餃呢度嘅王牌餃子,另外會配上一碟松茸醬,點黎食特別特別惹味。芫茜豬肉湯餃鍾意食芫荽嘅朋友一定要試吓呢個芫荽湯餃,佢個芫荽味非常重,配合新鮮嘅豬肉,食落口好清新,又啖啖肉,好有滿足感!另外佢都有好多調味同埋配菜俾大家揀!醬料方面,就有四川辣椒醬同菜脯豆豉醬,個人特別喜歡菜脯醬,辣辣地,加埋落湯麵食就好夾!粟米豬肉餃湯麵驚唔夠飽嘅朋友可以叫一碗餃子湯!都幾抵食,一大碗麵再加六隻餃子,構思可以自選同款色,想一次過試多啲唔同嘅味,我就揀咗粟米豬肉餃,粟米嘅鮮甜同埋咬口令到餃子食落更加有層次感。麻辣松花皮蛋一個少少辣嘅小食,皮蛋好香,但有少少麻辣,加落去同餃子一齊食都幾夾~山楂雪梨水味道好清新,唔會太甜,本身呢度飲品就已經係冇加冰,所以凍飲都唔會太凍,女仔飲就岩晒!
至尊松茸餃湯餃
呢度嘅王牌餃子,另外會配上一碟松茸醬,點黎食特別特別惹味。
芫茜豬肉湯餃
粟米豬肉餃湯麵