2020-04-25 2988 瀏覽
Lamlam脷 Lamlamli Bakery (4.6/5) 🌕🌕🌕🌕🌗推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)鮮有帶大家去食甜品🍮,平時我成日推介正餐🍚🍝或者小食🍗🍤,竟然比依間甜品🍮店吸引住,其實呢間店由網店📱🖥開始做起,中間經過唔同難關🌪🌊,去到今時今日嘅實體店👏,呢間位於太子嘅Lamlamli Bakery,主打千層蛋糕🍰,千層蛋糕🍰早幾年就已經風『魔』全城,好多人食過呢間更加同Lady M嘅千層蛋糕🍰媲美,價錢係Lady M 一半嘅Lamlam Li 究竟好唔好食呢?係剛剛🎉開張🎊嘅時候,好多唔同嘅媒體都有報道呢間店,所以我一早就知道呢間千層蛋糕店。 Lamlam脷真係好多人捧場,由下午一點🕐開始營業🈺,由於人手製作需時⏳,所以每日切件都有限,切件❌不設預留,即使每人限買2️⃣件,都唔洗一個鐘就全部賣曬🕑🔚。大家唔想摸門釘嘅話就早啲黎啦,我次次都準時一點🕐前就黎到,所以次次黎到都一定買到🤗,同埋記住逢星期一🗓休息,Follow Lamlamli IG,每日📆都會講聽日有咩款千層蛋糕,去之前可以提前諗定食咩好🤔……抹茶流心千層蛋糕 (切件) ($34) (4.8/5) 🌕🌕🌕🌕🌖每次
推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)

鮮有帶大家去食甜品🍮

每次黎到我都會叫嘅抹茶流心🤫✌️,亦係呢間店最受歡迎千層蛋糕之一
,所以好容易就會賣曬
。店舖得幾個座位,所以唯有外賣自取去最近快餐店食。價錢黎講合理💸,貴一倍💸💸嘅千層蛋糕大有人在,千層蛋糕側面睇好有層次感。用叉一篤落去,個抹茶流心流曬出黎
,好治癒
,啱曬打卡影相,用IG Boomerang 拍好有動感

未食已經聞到好濃嘅抹茶🍵味,講左咁耐,一於試吓好唔好食,第1️⃣啖即刻食個抹茶🍵流心先,個抹茶流心味好重好濃厚抹茶味
,有少少甜。第二啖食翻其他位中和翻,我想講呢間嘢千層蛋糕真係好出色
,食完第二啖已經係咁食。呢間店千層蛋糕好比心機整💛,食得出個種千層嘅感覺,每一層都做到好薄好滑😋,始終人手整每啖口感都會有啲啱同,反而每一啖都比到我驚喜🥳,口感相當豐富🥰,上面仲放左抹茶🍵粉點綴,好滿足好幸福,不過一個人只可以限買✌️件,不過食2️⃣件都啱啱好咖啦。

抹茶流心千層蛋糕 (切件)

朱古力流心千層蛋糕 (切件) ($34) (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗

我真係好種意流心咖
。比起其他千層蛋糕黎講,我鍾意流心千層多啲。朱古力🍫流心一樣好受歡迎,所以都好容易會賣曬
。價錢同抹茶🍵流心一樣,同樣用叉篤落去,個朱古力🍫流心流曬出黎,同樣好治癒
。第一啖同樣食個流心先,個朱古力流心味好重苦澀味,一隻苦中帶甜嘅黑朱古力🍫,同樣每一層都做到好薄好滑😋,口感無抹茶🍵個隻咁好食,不過都係好滿足好幸福
……

朱古力流心千層蛋糕 (切件)

7吋抹茶流心千層(生日)蛋糕 (原個) ($210) (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗

唔得閒一點鐘🕐排隊買,或者每次食得✌️件唔夠喉,或者想買比屋企人Share👨‍👩‍👧‍👦食。由於切件限量無得留,咁唯有要原個🎂先可以預留。次次有人生日🎂都唔記得訂,呢間真係好多人訂千層蛋糕,至少要提早三至四個月📅先訂到。可能疫情關係,今次提早一個月左右就訂到啦✌️。

7吋抹茶流心千層蛋糕 (原個)

本身我預訂咗7吋抹茶🍵流心千層(生日)蛋糕🎂($210)加雲石面($40)加字($8)。當日我專登過去拎個千層蛋糕🎂,店員竟然話唔記得左加雲石面😨,已經落左抹茶粉加唔到,而且我一早講左要加字又話唔記得左加😱,等左咁耐臨拎先話無😭,晴天霹靂,萬幸嘅係佢無唔記得左我係預訂個味係抹茶流心😓。跟住佢淨係送左個生日🎂牌比我當補償,佢仲要睇住個名都寫錯🤨,第三次先寫翻啱。呢間預訂原個千層(生日)蛋糕錯漏百出😥,雖然佢早一日有WhatsApp 提示通知📲,唔驚唔記得左去拎,不過個千層蛋糕啲野啱齊呢

7吋抹茶流心千層蛋糕 (原個)

價錢黎講性價比高幾抵食,原個千層蛋糕有八至九個切件
,所以買原個係抵食好多,切件嘅話可以試多幾種味道。原個抹茶流心賣相和味道同切件大同小異,唔洗講都知,原個抹茶流心緊係滿足啲啦
,一切落去啲抹茶流心就左邊右邊流曬出黎,個畫面好靚好治癒
,同埋原個可以同屋企人Share👨‍👩‍👧‍👦食呀嘛,屋企人食過都覺得好好食,仲話要下次再訂喎
,食過返尋味
……

總括嚟講,呢間 Lamlam脷 嘅千層蛋糕真係好出色
,皮薄餡靚,提早排隊都值得
,我好推薦大家黎 Lamlam脷 食千層蛋糕,特別推薦大家食抹茶流心千層蛋糕
。至於預訂原個呢我有少少失望,預訂原個有唔少遺留及錯誤,希望當我下次預訂原個嘅時候有改善到啦
外賣自取
慶祝紀念
生日
抹茶流心千層蛋糕 (切件)
朱古力流心千層蛋糕 (切件)