2020-01-07 1178 瀏覽
Paul lafayet #觀塘一直都知道一間嘅creme brûlée 同埋馬卡龍好出名,嗰日咁啱經過觀塘嗰間店舖有得堂食,仲做緊下午茶優惠,決心試一試,睇吓係咪真係咁正,果然冇講錯!Creme brûlée (原價$50) + creme brûlée cappuccino (原價$33) 下午茶時段$60有一件cake + 一杯$33以下嘅咖啡本身係喺個雪櫃度雪住,叫嘅時候店員先加上砂糖再即刻用火槍燒成焦糖,層焦糖真係世界級,用個匙羹一敲就裂,超級脆卜卜,入口嘅時候仲要食到少少砂糖嘅口感,好正。至於個燉蛋亦非常細滑,仲好香蛋味,食到底會見到一粒粒雲呢拿籽,成個燉蛋甜度恰到好處,果然貴得有道理!另外佢係用咗個瓷器裝住個燉蛋,瓷器造型非常精細,上面刻着咗Paul lafayet ,儲夠三個攞返返去店舖仲可以換取一粒馬卡龍,五個仲可以換兩粒添!另外杯咖啡亦都好好味,面頭有層薄薄嘅焦糖,亦都係會食到少少砂糖嘅口感,咖啡一啲都唔酸,亦唔會太苦,非常細滑,連平時唔特別好咖啡嘅我都覺得好飲。味道: 4.7/5性價比: 3.5/5
Paul lafayet #觀塘

味道: 4.7/5