2022-10-21
由日本師傅主理 食材新鮮難怪之前AK同姜濤都嚟食😝今次嚟食午餐 刺身好新鮮甜美 不花巧 ❤️以鮮味俘虜我嘅味蕾💠 -『櫻』$880/位.🔸茶碗蒸非常滑溜,用咗昆布湯,味道清香。內有太刀魚、八爪魚、冬菇、百合,仲有時令嘅松葉蟹肉🦀,好味。🔸間白魚刺身即鱆紅魚,魚肉充滿彈性、帶甜味,紫蘇花令味道更香。🔸真鯛 以淡雅嘅白身魚作開場。🔸靜岡池魚 屬銀皮魚,以蔥作點綴,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。🔸北海道帆立貝 甘甜鮮味,口感爽彈,配柚子胡椒,略帶一點辛辣味。🔸秋刀魚 同樣係銀皮魚,盛產於9-11月,油脂豐厚、肉質鮮味。🔸平目魚 即左口魚,肉質鮮嫩,甘甜清淡,海藻微微嘅咸味,唔會蓋過魚嘅味道,好食。🔸中拖羅魚香油香適中,魚質非常鮮嫩,甘香美味!我至愛!❤️🔸赤貝充滿光澤嘅赤貝,肉質爽口,鮮味十足!🔸北海道馬糞海膽、三文魚子醬油漬超級正嘅迷你丼!海膽甘香鮮甜、好creamy,配師傅自家醃漬嘅三文魚子,鹹香味十足,但又唔會過鹹,好吃。店員還貼心地轉了清香嘅ほうじ茶,清一清口腔。🔸 穴子汁煮再炙燒過,帶出油香,魚肉比鰻魚綿密,略帶微微泥味。🔸小卷有青瓜卷及赤貝邊、葫蘆瓜卷,簡單清新但卻好好味。🔸玉
難怪之前AK同姜濤都嚟食😝
今次嚟食午餐
刺身好新鮮甜美
不花巧 ❤️以鮮味俘虜我嘅味蕾
💠 -『櫻』$880/位
🔸茶碗蒸
🔸間白魚 刺身
即鱆紅魚,魚肉充滿彈性、帶甜味,紫蘇花令味道更香。
🔸真鯛
以淡雅嘅白身魚作開場。
🔸靜岡池魚
屬銀皮魚,以蔥作點綴,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
🔸北海道帆立貝
甘甜鮮味,口感爽彈,配柚子胡椒,略帶一點辛辣味。
🔸秋刀魚
同樣係銀皮魚,盛產於9-11月,油脂豐厚、肉質鮮味。
🔸平目魚
🔸中拖羅
魚香油香適中,魚質非常鮮嫩,甘香美味!我至愛!❤️
🔸赤貝
充滿光澤嘅赤貝,肉質爽口,鮮味十足!
🔸北海道馬糞海膽、三文魚子醬油漬
店員還貼心地轉了清香嘅ほうじ茶,清一清口腔。
🔸 穴子
汁煮再炙燒過,帶出油香,魚肉比鰻魚綿密,略帶微微泥味。
🔸小卷
有青瓜卷及赤貝邊、葫蘆瓜卷,簡單清新但卻好好味。
🔸玉子蛋糕
口感係一半玉子燒、一半蛋糕,口感軟綿,比玉子燒多一份烘焙香,另外仲加入蝦、魚蓉,帶有一點咸鮮味。
🔸白麵豉湯
非常好飲!由於加咗淮山蓉,口感會濃厚一點,麵豉香得嚟唔會太鹹,好正!