2022-03-04
Hooman by the sea西九海濱長廊可以話係大部分香港人打卡既好去處。有無敵海景同埋一大片草地之餘,仲可以帶埋自己既寵物同小朋友一齊去chill下,可以enjoy 下自己既假期!我同男朋友都好鐘意去呢到,可以野餐下,又可以同啲狗仔玩下,幾happy! 由於我地比較懶,唔會自己整野食去野餐,咁我地就去到西九海濱先揾野食醫肚。為咗有少少野餐既氣氛,咁我地就揀咗另間熱狗店,外賣去草到到食。入到呢間熱狗店,你會發覺除咋賣熱狗之餘,佢地仲有賣狗糧,狗用品同埋狗仔食既蛋糕。而佢地既熱狗,都係用狗隻既品種黎命名,非常特別!咁我地揀咗鬥牛犬同埋比熊犬兩款。鬥牛犬既材料有法蘭克福腸,手撕豬肉配燒烤醬,茄汁,仲有啲洋蔥同炸蒜碎。而包方面佢就用咗竹炭包,麵包有烘過,口感軟熟,但味道同普通麵包差唔多。熱狗腸外皮好脆,食落仲有少少肉汁,而配埋其他林料,食落口感好豐富。而手撕豬肉亦都唔會鞋,同bbq醬好搭,唔錯。 而比熊犬,望落去就知呢款冇鬥牛犬咁濃味。呢隻熱狗材料有法蘭克福腸,牛油果同芥末蛋黃醬。食落口感唔錯,牛油果幾新鮮,但我地就麻麻地個芥末蛋黃醬,下次會再試下其他口味!