2023-12-07
難得早放工,可以慢慢食個晚餐至返屋企,所以約咗朋友一齊去打邊爐。餐廳走古典宮廷風,冇諗過連個邊爐鍋既鍋耳竟然係龍頭,特別有霸氣。我地揀咗龍躉片木瓜魚湯,個鍋一嚟到就有種仙氣繚繞既感覺,吸睛得嚟又好夢幻!木瓜原個上,上面放滿龍躉片。湯底係自家熬製,完全冇味精,飲落特別清甜。飲完湯就食肉啦!首先食牛肉拼盤(細),包括牛柳粒、雪花牛、牛舌、黃喉、牛𦟌、安格斯一次高滿足哂唔同願望。而且樣樣都高質,食落又juicy,唔錯!除咗牛肉,打邊爐亦唔少得豬肉,我地點咗伊比利亞橡果豬,肉味非常濃郁,唔點醬汁都好好食。櫻花蝦豬肉丸上面放咗幾隻櫻花蝦作點綴,肉丸咬落爽滑,亦帶有鹹香。澳洲帶子片一共八塊,每塊都幾厚身,入口鮮甜。雜菜拼盤份量非常大方,而且選擇頗多,個人最鍾意食粟米,好甜好新鮮。甜品係雪耳木瓜湯水,滋潤又養生,好啱呢個天氣食。飲品係竹蔗茅根,清清甜甜好降火,打邊爐成日都會飲~
木瓜原個上,上面放滿龍躉片。
湯底係自家熬製,完全冇味精,飲落特別清甜。
澳洲帶子片一共八塊,每塊都幾厚身,入口鮮甜。雜菜拼盤
份量非常大方,而且選擇頗多,個人最鍾意食粟米,好甜好新鮮。
甜品係雪耳木瓜湯水,滋潤又養生,好啱呢個天氣食。
飲品係竹蔗茅根,清清甜甜好降火,打邊爐成日都會飲~