2023-07-02 551 瀏覽
認識綠林既原因,係因為2月果時,可能因為太勞累,又或者受咗風寒,結果唔少新長出既頭髮都係白色頭髮,嚇死韓國朋友建議定期飲「紅蔘」,快捷方便,而自己都接受到類似花旗蔘既味。不過,仍然心思思想試 黑芝麻糊,叫做「以“色”保“色”」啩。但芝麻糊係比較高熱量既甜品,咁唯有搵方法減低熱量。最後搵到綠林(係少數 <如果唔係全港唯一>)有提供無糖黑芝麻糊既甜品舖。食落唔太稀唔太杰,當然就冇乜甜味,但都有芝麻香。之後做運動時同朋友傾起,朋友建議可以試埋「合桃露」,因為有「鎂」(雖然我唔太知「鎂」有乜用,但應該有用)。咁正常人都鍾意 無糖黑芝麻糊 拼 有糖既合桃露啦,始終多返少少甜。最近第一次中新冠病毒,之後有啲咳,食中藥(或橙樹素)有啲幫助。但都想試吓天然啲既方法止咳。綠林都有「海底椰 燉雪梨」,我就飲熱既,見到雪梨有好多片,亦唔太甜,最重要係食完就即刻少咗咳。咁為咗又食甜品,又要唔好咳,就變咗個咁既配搭喇。依家頭髮黑返、多咗,而腰圍體重冇乜點變(中新冠病毒時可能因為脫水<或者食粥>所以「曾經」輕咗1.5公斤)。食咗:*無糖黑芝麻糊 拼 合桃露 (雙拼$34 / 單拼$

不過,仍然心思思想試 黑芝麻糊,叫做「以“色”保“色”」啩
。但芝麻糊係比較高熱量既甜品,咁唯有搵方法減低熱量。

咁為咗又食甜品,又要唔好咳,就變咗個咁既配搭喇

依家頭髮黑返、多咗
,而腰圍體重冇乜點變

食咗:

*無糖黑芝麻糊 拼 合桃露 (雙拼$34 / 單拼$31) 黑芝麻糊 可以揀無糖、半糖或有糖。合桃露就有糖,但唔算太甜。應該可以揀凍或熱。
*海底椰 燉雪梨 ($50)。可揀凍或熱,但自己為左止咳就揀熱既(如果專程去食雪梨既話,而又可能10pm後先去,可以先打電話去問一問仲有冇燉雪梨,驚賣晒就冇)
仲有其他西式同埋中式甜品、時令甜品(最近見到有鳳梨既甜品),咳好晒就食得喇~
無糖黑芝麻糊 拼 合桃露 / 海底椰 燉雪梨
2023-07-01
5 分鐘 (外賣自取)
無糖黑芝麻糊 拼 合桃露 / 海底椰 燉雪梨