2022-09-30
朋友話深水埗有間任食火鍋店,價錢平、牛肉靚,今日就特登嚟搵佢帶路,去睇下呢間火鍋店係咪真係佢口中講到咁得。坐低揀好湯底,一盤靚牛肉,同埋刺身併盤先上枱。刺身,真係估唔到火鍋店嘅刺身都可以咁出色,夠晒新鮮。三文魚雖然唔係好大件,但係厚切,入口覺得都算肥美,都幾香;最正仲有鮑魚仔,極之爽口彈牙;北寄貝、赤貝、甜蝦等等,總之樣樣都係非常好味,拍得住日式放題質素。牛拼盤上枱時,未食齋睇都已經覺得d牛好靚,顏色紅潤有光澤,而且雪花紋理非常靚。 併盤包括極上牛肩嫩肉、封門柳、牛舌心、仲有牛板腱。4款之中,我最中意食嘅一定係封門柳,肉質夠腍,而且牛味濃郁。牛板腱就大大片,就算淥得耐左,依然覺得嫩滑,完全唔會嚡。之後我哋Encore 咗牛板腱同封門柳,即使係第二輪再上嘅牛肉,數量同質素依然係咁正,每款牛有六至七片,排得整齊、望落顏色同第一盤相比真係完全一樣咁靚,食入口亦覺得同樣高質。話明係火鍋放題,當然仲有其他選擇啦。我地每樣都揀左小小,發覺其實呢度嘅食物質素,真係唔差,甚至可以話好好,尤其係俾呢個$300都唔洗嘅價錢,食到呢d種類同埋質素,真係非常之超值。其他嘢食我地叫左嘅炸饅頭,真係極之推薦,一定
其他嘢食我地叫左嘅炸饅頭,真係極之推薦,一定要叫!!👍👍👍因為上台時,仲係熱辣辣脆卜卜,點煉奶食,真係滋味無窮。
呢度仲有出邊坊間少見嘅麻辣燙可以叫,不過我不嗜辣,所以只係叫左毛肚同牛黃喉嚟試味,一入口果然真係幾辣,不過牛黃喉非常之爽口。牛黃喉係牛心室嘅大動脈血管,處理比較麻煩,難清洗,唔係咁多食肆會有。鍾意食辣嘅,都可以叫嚟試下。
除左任食,呢度嘅罐裝同紙包飲品,都係任飲,都幾多選擇。
不過最最最值得讚👍👍👍👍👍嘅係: 呢度連湯底都係任叫!! 起初我地就叫左個秋冬限定嘅藥膳水庫大魚頭,呢個湯係非常之鮮甜美味,侍應同我地推介話個湯完全無落味精,叫我地一定要飲頭啖湯,我地好聽話每人𢳂左一碗,真係非常之鮮甜,完全唔會有魚腥味,最後我地每人飲左兩三碗,差不多飲晒個湯底🤣🤣。
火鍋中途,侍應主動問我地換唔換湯底,我地即刻揀左個香茜皮蛋湯,之前食左咁多肉,都想要返個清清地嘅湯嚟淥菜食。換左第二煲芫荽極多嘅湯底後,我地就叫左好多唔同嘅菜,油麥菜、萵筍、秋葵、雲耳、粟米、芋頭,全部都幾唔錯。
最後食埋個超級好食嘅意大利雪糕,120分鐘完美結束。
地胆朋友果然無講錯,呢間放題火鍋店嘅牛,真係非常之靚;加上其他飲食材料亦都好多選擇,而湯底仲可以任叫任換,即使你叫烤魚都可以,呢個價喺出邊剩食一個烤魚都未必得,所以呢間火鍋放題店真係極度超值,值得推薦。