🐭 米奇老豬Vol. 237 🐷[文化烘焙 Culture Bakery]除左港式麵包之外見到佢地仲有布甸包(原味、栗子、紫米)、scones、曲奇 🍪、古早蛋糕不過真係怕食唔曬 就無買到lu😗.之前都訂過佢地另一個好好味嘅抹茶白朱古力芝士生日蛋糕🍰 一d都唔會死甜❣️朋友都買過芒果捲蛋(好似$3x?)全家都覺得好好食🤣.🐖🐖《脆皮QQ波》 🐖🐖🛑 8.4/10 🛑 💰 $6/1 $15/3💰有別於老豬之前食嘅所有麻糬波波呢個皮直頭就係菠蘿包果個脆皮❣️❣️室溫食就會偏硬 🦷用微波爐叮幾個圈就會軟d 煙韌d 好咬d用焗爐返熱就會還原到菠蘿包新鮮出爐嘅效果 ~不過懶人表示用微波爐叮完已經很可以🤭.🐖🐖《菠蘿包》 🐖🐖🛑 8.6/10 🛑 💰 $6 💰比起西貢咖啡餅店果個又貴($12)、店員又西面嘅必食名物 🤫老豬次次去親西貢都一定會買文化烘焙嘅菠蘿包新鮮出爐會有9分😆就算唔係新鮮出爐 可能因為有射燈同埋喺箱入面 都算微暖呢個一大格一大格嘅脆皮更挺身d 酥脆得來更加有口感 😋d脆皮碎碎真係一d都唔可以浪費 要食曬!至於個面包本體幾鬆軟 甜度適中 真係好滿足🤤.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.5/10服務
🐭 米奇老豬Vol. 237 🐷
[文化烘焙 Culture Bakery]
除左港式麵包之外
不過真係怕食唔曬 就無買到lu😗
之前都訂過佢地另一個好好味嘅抹茶白朱古力芝士生日蛋糕🍰
一d都唔會死甜❣️
朋友都買過芒果捲蛋(好似$3x?)
全家都覺得好好食🤣
🐖🐖《脆皮QQ波》 🐖🐖
🛑 8.4/10 🛑 💰 $6/1 $15/3💰
有別於老豬之前食嘅所有麻糬波波
呢個皮直頭就係菠蘿包果個脆皮❣️❣️
室溫食就會偏硬 🦷
用微波爐叮幾個圈就會軟d 煙韌d 好咬d
用焗爐返熱就會還原到菠蘿包新鮮出爐嘅效果 ~
不過懶人表示用微波爐叮完已經很可以🤭
🐖🐖《菠蘿包》 🐖🐖
🛑 8.6/10 🛑 💰 $6 💰
老豬次次去親西貢都一定會買文化烘焙嘅菠蘿包
新鮮出爐會有9分😆
就算唔係新鮮出爐 可能因為有射燈同埋喺箱入面 都算微暖
呢個一大格一大格嘅脆皮更挺身d
酥脆得來更加有口感 😋
d脆皮碎碎真係一d都唔可以浪費 要食曬!
至於個面包本體幾鬆軟 甜度適中
真係好滿足🤤
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.5/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅ (已encore菠蘿包,可以順便買埋麻糬波波)

📍 文化烘焙 📍
西貢萬年街11號地舖

其他分店:
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館LG樓LG12&12A號舖 (💰好似貴小小)