2009-11-13
記得上次來伊呂波食午餐, 已經一年多前的事, 上次係去銅鑼灣店, 今日則到尖沙咀呢間分店試下, 人客很多, 睇一睇個menu, 都係照舊點左個簡單的伊呂波套餐($90), 套餐可選擇豚肉, 雞肉或牛肉, 食燒肉我當然會要牛肉啦, 另有茶碗蒸, 刺身, 天婦羅, 嘖物, 麵豉湯, 甜品, 都算大堆頭的午餐 首先上的係嘖物茶碗蒸同刺身, 嘖物係菠菜, 芽菜同泡菜, 呢個似韓式多d?? 茶碗蒸算係熱熱地, 蛋蒸出來亦夠滑, 而刺身係用一隻小碟杯送上, 有幾片薄薄三文魚, 尤魚, 吞拿魚等, 件以wasabi, 鮮味一般亦唔夠凍, 令人感覺唔新鮮, 唔知咩原因, 我記得對上食果次係厚地同大塊好多!!?? 跟住上了個套餐最重要的牛肉, 每碟大概有8-9片左右, 已經以醬汁浸住, 但係一來到就知大鑊啦, d牛肉好肉普通街市買的牛肉片咁, 毫無雪花可言, 真係唔知自己食緊日式燒肉, 完全比唔上和宴的水準, 我試過將幾塊牛分別燒成唔同的生熟程度, 但結果一樣令人感到沮喪, 即係牛肉根本完成水準之下, 再食埋碗飯, 質感同形狀亦唔似日本米, 吉野家的煮得比佢地還要好, 可能係我唔好彩定, 又或者係佢地真
跟住上了個套餐最重要的牛肉, 每碟大概有8-9片左右, 已經以醬汁浸住, 但係一來到就知大鑊啦, d牛肉好肉普通街市買的牛肉片咁, 毫無雪花可言, 真係唔知自己食緊日式燒肉, 完全比唔上和宴的水準, 我試過將幾塊牛分別燒成唔同的生熟程度, 但結果一樣令人感到沮喪, 即係牛肉根本完成水準之下, 再食埋碗飯, 質感同形狀亦唔似日本米, 吉野家的煮得比佢地還要好, 可能係我唔好彩定, 又或者係佢地真的退步了??
最好的算係個天婦羅, 新鮮熱辣炸出來, 炸粉適中, 但唔亦算好薄, 唔算炸得好油, 當中有蝦, 冬菇, 茄子, 露筍同蕃薯伴以蘿蔔蓉, 都算大堆頭了!
雖然佢地午飯時段很多人, 依然要book位先有得食, 但唔知佢地因為咩原因, 我覺得水準比以前差了很多, 食物水準下降了, 服務亦麻麻地, 好辛苦先叫到d侍應停下來, 因為我眼見人手真係十分不足夠, 所以我諗短期內搵唔到再來食野的理由