2024-06-17
第一次嚟就係食咗佢$83嘅豚骨原味湯底拉麵,最基本就算唔好食都應該唔會難食掛 。麵條係我鍾意既幼麵,有筍,味道唔錯,兩塊叉燒有輕輕燒過同半隻流心蛋,兩樣都ok. 論湯底味道,佢只可以說一般般,冇乜味 。所有嘢加埋,就變得好一般 。我寧願搭過十令分鐘既車去返啲我覺得好既拉麵舖食 。始終我對拉麵都有一定嘅要求。驚喜嘅係佢有係限量醃左少少辣既芽菜提供。下午茶時段2:00至5:59 佢哋有八五折優惠 。如果依個優惠做全日的話,我就覺得差唔多 。另外,加多$10可以配餃子或者章魚燒再加多一罐罐裝飲品。我加咗$10配餃子,有兩隻。睇返舊時啲食評,似乎我要加12蚊轉濃湯湯底 。或者比$138貝汁雞豚清湯拉麵⋯好老實說,當一啲好出名嘅拉麵舖都係賣八十零蚊碗既時候 。而佢八十幾至一百三十幾不等 。人流多少唔多唔少都跟味道或定價成正比 。小店嚟講,確實要支持 。希望餐廳可以好好咁諗下點樣係深水埗進步同埋生存 。星期一中午12:45,餐廳裏面只有一個食客,中間嚟多一個 。由我開始食到走,總共只有三個人 。我想我食了大概15至20分鐘,臨走嘅時候,有多3個人入嚟 。深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(
深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(雖然全港都係🤣),最平$83一碗麵老一輩既未必會肯捨得食 。而且舖頭兩旁有兩餸飯三餸飯,粥舖,魚蛋粉等等更經濟嘅選擇 。