最近朋友同我講,話太子果邊新開左間唔錯既餐廳,主打原條魚同埋佢自家製既豆漿鮮魚湯底。作為好魚之人,真係忍唔住要去試下。入到去覺得環境很乾淨,雖然都係食家常便飯,但同一般茶記唔同,睇得出老闆有花個心機裝飾,唔講仲以為係間CAFÉ。不過環境再靚都無用,因為食物質素先係重點。先講呢份蒸魚餐,我地叫左黃花魚,用豉汁蒸,跟餐配埋滷肉飯及菜湯。因為即叫即蒸,所以都等左陣。一上碟就見蔥豉鋪滿面,完全唔吝嗇。而最重要係食落真係好嫩好滑,同埋絕對係新鮮魚。食開魚既人都知,冰鮮魚或隔夜魚絕對唔會有呢種口感。再講呢碗單骨雞翼米線,我揀左配支竹。先飲個湯,湯底夠熱,有香濃既魚味之餘,仲有淡淡黃豆味,呢個配搭我都係第一次試,陣味好夾,有驚喜。而雞翼因為單骨,所以食落好方便,而且整得好入味。最後我地連湯都飲埋,你係飲得出沒味精,仲要一D都唔腥。我另外再加6蚊要埋隻滷蛋,個蛋黃好漿好黏,我敢講整得好過好多所謂日本餐廳,淨係果種黏黏漿漿既口感已值回票價。另外我地都叫左份煎餃,個皮薄得黎仍然好煙韌,唔會夾散。而且煎得好甘香,作為小食一流。
不過環境再靚都無用,因為食物質素先係重點。