2017-08-02 262 瀏覽
第一次吃他的豆漿魚湯底水餃,就忍不住send了一張相給工作中的老公。因為這種鮮味,加上清新、健康的感覺,令我十分感動。自此之後,我和老公每星期總會有一兩次專程搭車來吃飯。我們有一半時間是煮飯的,所以這裏絕對稱得上是我們的飯堂。試了他的蒸魚、滷水三寶飯、湯飯等等。豆漿也是必點的。吃完那種既舒服又滿足的感覺,令人再三回味。而且,真的不會口渴。種類繁多的菜單、永遠保持得到的水準、大眾化的價錢、舒服的環境,這幾樣東西似乎很難在香港並存。但是,他又的確做到了。真的十分神奇,其實我有啲懷疑佢定錯價。Anyway, 如此有heart又有實力的小店,希望大家多多支持啊!

豆漿魚湯水餃
2017-07-14 972 瀏覽
身為一個無奈的無飯煮婦,明明好鐘意煮野食,但日日番工放工已經累到一個點,無時無刻淨係想訓覺,唔係未試過放工去買餸整餸煮飯,但,搞完都晏一晏,食就食30分鐘都無,跟住再去洗碗,久而久之,我地都係決定出去食好了,出街食飯難免好又油又味精,要搵到一間又健康又平的餐廳實在唔容易,自家味道正正就符合晒呢兩個要求,所以我地都成日黎食平凡簡單的裝修,舒服就好了,唔洗下下都皇宮的樣子我最鐘意就係食餃子同蒸魚,清淡又健康,牆上面會有個板寫左當日有的鮮魚同是日蒸餸豆漿 ($2)鮮魚套餐會跟一杯飲品,自製的無添加豆漿最吸引,最鐘意佢唔甜蒸魚套餐 ($68)蒸魚套餐我地揀左筍売魚,蒸魚有好多煮法揀,有清蒸、豉汁蒸、面醬蒸、刴椒蒸、鮮檸檬蒸或煎封,我地選擇左鮮檸檬蒸,筍売魚好新鮮,魚肉好滑,大家食的時候要小心細細的魚骨喔另外我地加$5轉左菜飯同加$8轉豆漿魚湯浸菜,加$8有碗無味精的湯飲下都抵,味道唔會好濃,但正正就係我喜歡的味道,為左健康盡量唔好太重口味比較好蒜香單骨雞翼 ($25)單骨雞翼食起上黎輕鬆得多,蒜香味濃,炸皮薄薄的,熱辣辣即叫即炸雙拼鮮餃子 ($41)餃子有兩款湯底揀,分別係豆漿鮮魚湯同上海酸辣
平凡簡單的裝修,舒服就好了,唔洗下下都皇宮的樣子

豆漿 ($2)
鮮魚套餐會跟一杯飲品,自製的無添加豆漿最吸引,最鐘意佢唔甜
蒸魚套餐 ($68)

蒜香單骨雞翼 ($25)
雙拼鮮餃子 ($41)
餃子有兩款湯底揀,分別係豆漿鮮魚湯同上海酸辣湯,我地揀左豆漿鮮魚湯,咁就可以岩岩好一人一碗魚湯,鮮餃子係紫菜三鮮餃同椰菜木耳鮮肉餃,每款有5隻,每隻都材料豐富,包到漲卜卜

希望市面上可以多點呢類型健康餐廳,向味精說不啦
2017-07-04
2017-07-13 151 瀏覽
晚飯時間經過呢條街,有很多食店,但這家的門面最為吸引,所以選了這裏。内在環境整潔,仲有大電視睇。餐牌不花巧,四個版面就踏實地列出了所有菜式和套餐,當中有很多選擇,小食、炒粉麵、飯餐、麵餐,一應俱全。點了住家味濃的蒸蒸日上蒸魚套餐,選了黃花魚。有6種煮法,我們揀了最大路的豉汁蒸,最有家的味道。套餐配有白飯、油菜和飲品,油菜+$8可轉豆漿魚湯浸菜,特別啲又無咁乾,所以我哋揀咗加錢轉。飲品+$2要咗熱豆漿,健康啲。原條蒸魚好大條,香蔥鋪滿整條魚。蒸嘅火候適當,魚肉夠熟又唔會'鞋'。另外又點了一個湯麵套餐,兩餸一麵配特色湯底連飲品都係$38,十分超值。我哋揀咗蒜香單骨雞翼、金菇、薯粉、自家上海酸辣湯、凍鮮檸檬蜂蜜。一般粉麵鋪薯粉要加錢,呢度價錢一樣。仲有上海麵揀,一般不是京川滬食館也不會有吧,又一特別又吸引的選擇,但食唔到咁多嘢,下次嚟食應會揀。酸辣湯好濃,成個湯底都可以飲晒,正宗酸辣湯味和質感,仲可以有埋酸辣湯的湯料送麵。薯粉質感煙韌,配酸辣湯原來咁夾。雞翼亦不錯,外皮香脆,雞肉嫩口。見到餃子係呢度嘅招牌,有兩款口味。單款口味可選7隻或10隻。亦可要10隻的雙拼口味。因為驚食唔晒,所以叫咗一

豆漿魚湯浸菜

見到餃子係呢度嘅招牌,有兩款口味。單款口味可選7隻或10隻。亦可要10隻的雙拼口味。因為驚食唔晒,所以叫咗一款口味試下先。揀咗煎紫菜三鮮餃7隻$33。招牌餃子無令人失望,餃子底煎得香脆,涵既爽口,又有肉汁嘅鮮味。
紫菜三鮮餃7隻

食得出店家用心經營,餐牌上的類目特別又多元化,絕對是會回頭再光顧的食店。
2017-06-29
2017-06-16 490 瀏覽
人大左,身為一個一至日工作既人,食住家餸既機會真係少之又少,相比起高貴既西餐、精緻既日本菜,簡簡單單既住家飯郤最能吸引我今次黎左呢間朋友係太子食過既街坊餐廳,跟媽媽一齊分享呢份家的味道太子地鐵站出,沿住荔枝角道行大約五分鐘就到,都幾易揾。雖然只係賣平價既街坊食物,但內裏都好乾淨,裝修簡潔中又帶點時尚感,樓底好高令空間感更明顯,配埋住家餸既重要元素–電視機加$6就有既小食青瓜微辣,夠爽脆,開胃也小食唔怕多加埋呢個溏心蛋!呢個驚喜喎!真係做到溏心效果之餘,外層仲有滷水汁,內外兼得既溏心蛋跟餐飲品可揀豆漿、黑糖薑蜜等,不過細杯左d~住家餸既代表絕對係蒸魚有幾多個小時候既晚上,您又再埋怨媽媽點解又蒸魚咁悶咁淡...而家長大後,見到蒸魚,心頭會一暖...呢到既蒸魚餐選擇自由度好大,想清蒸又得,豉汁又得,想特別啲可以檸汁、面醬等等,淨係醬汁都咁多選擇而且魚既款式又係多蘿蘿,黃立䱽、鱸魚等,相比起平時茶記果d一早set好哂得一種款既魚,呢到好正我就揀左我最愛既黃立䱽!!!大約等十分鐘左右,以即叫即蒸既速度都算快手。面既蔥鋪到滿哂,撥開就是滿滿既豆豉。魚既size唔係好大條,但肉質卻係比平時高質!魚肉

加$6就有既小食

青瓜微辣,夠爽脆,開胃也

小食唔怕多

跟餐飲品可揀豆漿、黑糖薑蜜等,不過細杯左d~

住家餸既代表絕對係蒸魚

我就揀左我最愛既黃立䱽
!!!
魚肉具嚼勁代表住新鮮,出街食好多時都係枚或者缺乏彈性,呢種難得既咬口係屋企買新鮮劏既魚先做到既效果

飯有得加$5配菜飯或者肉燥飯,後者較少見,所以揀左佢黎試,本身預加五蚊都唔會太大驚喜,但估唔到係份量上同味道上都掂喎。

肉燥量多,鋪滿左三分之二既飯面,肉燥平時以台式居多,都係會比較油因爲一半都係肥肉,或者有人會中意呢種,但以健康為前題下,又想食好味既肉燥,呢到就做到了
醬汁惹味但又未會到太濃味令人口乾既感覺,咸度適中兼以微微既甜度吊味,肉碎雖然係瘦但一d都唔嚡口,配以碎既香菇混在其中,令口感不失單調之餘又彌補返瘦肉碎本身欠缺既口感

自家製既仲有餃子,餃子一共有兩款,我就揀左紫菜三鮮餃

餃子係餐廳每日自己包,隻隻都具份量,size仲大過平時係屋企煮灣仔碼頭既大隻版。最怕食到啲肥肉多又唔知溝左咩做饀既餃子,呢到偏重蔬菜多,以紫菜做主角都又幾特別,清淡得黎有種獨特質感。
餃子可選擇配自家魚鮮湯定酸辣湯,因魚鮮湯叫左,所以試埋佢個酸辣湯,點知黎到係勁大碗
個酸辣湯份量仲多過啲餃子,瞬間又配角變成埋主角
酸辣湯調味充足,碗仔翅既質感,味道難得濃郁之餘唔會過重口味,即使飲哂成碗都無口乾,當中酸味較突出,辣味唔明顯,所以唔食得辣既媽媽都接受到

自選兩餸湯飯

除左固定既小菜餐,仲有得好似車仔麵咁自選餸既湯飯,有十幾廿種餸揀,肉類如雞肉豬肉魚片等都有齊,我就揀左鮑片同埋豬潤,菜都有六七款揀,唔係得普通菜心生菜,仲有芥菜,選擇好多,配埋豆漿魚湯,成件事清淡得黎但鮮味十足,健康同味道兼得

所謂既自家製豆漿鮮魚湯底,就係店主以新鮮既魚同黃豆熬製而成,心思之作,欣賞呢份堅持,講真出街食野好難健康,即使健康都難做到新鮮同味道兼得,價錢仲要係街坊價,希望小店能夠繼續呢份堅持!
  • 蒸黃立䱽
  • 溏心蛋
2017-05-23 249 瀏覽
約了朋友食飯,卻要OT放不了工,遲大到嘅情況下轉場到了朋友家附近食,佢介紹左呢間好有家的味道的魚湯飯店,除了魚湯泡飯,仲有煎魚客飯,蒸魚套飯,粉麵餐,餃子,小吃等,十分豐富的選擇,而且價錢一點都不貴,五十元就可食到無味道魚湯,抵啦店內樓底高,冷氣開放再加上吊扇,很通爽,仲有電視,絕對可以電視送飯,哈哈睇緊餐牌時,店員送上暖水,餐牌選擇太多,樣樣都好想食,最後還是選了泡飯。冷熱餐飲同價,朋友要了黑糖薑蜜,自己要了熱檸水(+$6),朋友說他那杯很夠薑。點了的泡飯($42)很快便到了,選了豬潤魚腩白菜仔,魚鮮甜,豬潤爽口,加上一大碗飯,超級飽肚。不含味精豆漿鮮魚湯,很清很鮮,飲哂全碗完全不覺得口渴,真材實料呢。加錢(+$6)要了小食溏心滷蛋,滷水入味,蛋黃流心,好味朋友的客飯($40)要了甜酸魚塊,拍拍青瓜,肉燥飯,客飯仲包餐飲,一次過有咁多野食真係好抵食魚塊嫩滑,甜甜酸酸的醬汁很好下飯,青瓜爽脆,肉燥略乾了點,但都OK的。再黎一個雙併湯餃($41),同樣要了鮮魚湯。椰菜木耳鮮肉餃,椰菜同木耳都有咬口,食落很爽,餃子吸滿了湯汁好正,鮮甜無比。紫菜三鮮餃,此餃較軟身,吸了湯汁後變成紫菜鮮魚湯,

加錢(+$6)要了小食溏心滷蛋,滷水入味,蛋黃流心,好味

再黎一個雙併湯餃($41),同樣要了鮮魚湯。
紫菜三鮮餃,此餃較軟身,吸了湯汁後變成紫菜鮮魚湯,散發著紫菜獨有的味道,同樣很好味。
個人較喜歡椰菜餃,朋友則喜歡紫菜餃,兩者各有特色,下次都係會叫雙併

叫得太多,飽到上心口,食完全餐飯都無飲過杯水,果然不會口渴
2017-05-16
2017-05-17 87 瀏覽
之前一次食過, 仍懷念果種味道, 係花墟買完花都專登行過黎食!有多款套餐選擇, 呢款炸魚套餐包自選魚一條, 米線一碗及飲品一杯(點左凍檸蜜), 只需$58, 相當抵食!湯底有魚湯豆漿/酸辣湯, 我選了魚湯豆漿, 有少量芽菜及䓤粒, 湯底相當淡口但飲到鮮甜味, 唔似一般食店般濃味精, 飲一啖好似沖洗味蕾咁; 米線無論口感或份量都適中!講返個主角 - 炸黃花魚, 原條炸到金黃色好吸引雖然係炸, 但唔會油膩, 皮香肉嫩滑, 頭同尾都炸到脆卜卜可以食埋個人覺得呢個炸魚配湯米線呢個組合好岩數, 一定會再黎!

講返個主角 - 炸黃花魚, 原條炸到金黃色好吸引

個人覺得呢個炸魚配湯米線呢個組合好岩數, 一定會再黎!
2017-05-12 86 瀏覽
星期四放工晚上7:50來到,等了十分鐘左右。門外玻璃貼滿了menu,我們等位時已經想好吃什麼,一坐下便order了。雙拼餃子(10隻) +豆腐鮮魚湯湯底 $41 - 足足等了30分鐘。不明白為何餃子都需要煮半小時...餃子本身是不錯的,餃子皮有咬口,餡料不少,不過比起美味餃子店還有一段距離,6.5/10 吧。上菜時太餓了來不及拍照就狼吞虎嚥KO了哈哈面醬蒸驢魚,肉燥飯(+$5),時菜,凍檸蜜 $71 - 這個還誇張,45分鐘才有得吃,已經餓暈了。魚蒸老了,肉燥飯還可以,6/10。總括來說,食物質素不值得來等這麼久,看到很多檯客人都在催單,侍應不停道歉。附近好吃的餃子多的是(美味餃子店,阿純山東餃子等),應該不會再回頭了。

2017-05-10 527 瀏覽
這天晚上約了朋友到太子吃晚餐,荔枝角道那邊有很多食店,價廉物美。我們選了一間名為「自家味道」的店,店面看上去很溫馨的感覺:裏面環境優美,七彩繽紛,非常時尚:用黑色布簾分隔着的分別是雜物房和廚房。有一個黑板寫滿了當天供應的食物:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:我們決定每人點一個套餐,外加蔬菜和10隻餃子。朋友點的是人氣客飯套餐,麻婆脆豆腐配自家肉燥飯,小食配爽爽木耳。我也選人氣客飯套餐,香煎雞扒加上肉燥飯,小食選了麻辣藕片。雞扒肉質鮮嫩,外脆內軟,雞肉的香味十分濃郁,有咬口。豆腐很香脆,配上醬汁簡直一流。蔬菜很清甜爽口,火候控制得剛剛好。肉燥飯:份量非常充足,絕對能夠吃飽,肉燥軟硬度適中,香味四溢。豆漿鮮魚湯浸菜:生菜熟得來夠脆,湯底充滿豆漿的味道,當中又帶有點點鮮味。煎雙併鮮餃子:有兩種味道,每種味道各五隻。紫菜三鮮餃有很濃郁的紫菜味,椰菜木耳鮮肉餃味道清新。兩種餃子都煎得很入味,由於是幾邊都煎的,所以煮的時間會比較長,有興趣點的話最好預留多一些時間。飲品方面,我們分別點了凍豆漿(上)和熱黑糖薑蜜(下):黑糖薑蜜的杯子很可愛,其實餐廳裏面還有很多同類型的杯。埋單$133,平均每人$

我們選了一間名為「自家味道」的店,店面看上去很溫馨的感覺:

裏面環境優美,七彩繽紛,非常時尚:

用黑色布簾分隔着的分別是雜物房和廚房。

有一個黑板寫滿了當天供應的食物:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

我們決定每人點一個套餐,外加蔬菜和10隻餃子。

我也選人氣客飯套餐,香煎雞扒加上肉燥飯,小食選了麻辣藕片。

蔬菜很清甜爽口,火候控制得剛剛好。

肉燥飯:

份量非常充足,絕對能夠吃飽,肉燥軟硬度適中,香味四溢。

豆漿鮮魚湯浸菜:

生菜熟得來夠脆,湯底充滿豆漿的味道,當中又帶有點點鮮味。

煎雙併鮮餃子:

飲品方面,我們分別點了凍豆漿(上)和熱黑糖薑蜜(下):

黑糖薑蜜的杯子很可愛,其實餐廳裏面還有很多同類型的杯。

埋單$133,平均每人$67:

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-05-09
2017-05-03 166 瀏覽
早幾日襯下午茶時段無咩人食,就入去去試下,叫左份雙拼10隻餃加薯粉嚴重高估左自己食量,哈哈,平時10隻餃唔夠飽,但係加埋薯粉又飽到太誇,雙拼餃一款係紫菜餃一款係椰菜餃,個人喜歡椰菜餃多啲,紫菜餃略嫌太濃味,可能煎會好啲,而餃皮都偏厚,至於個湯底,佢話係首創豆漿魚湯,我覺得都ok嘅,不過可能餃子加薯粉已經好飽,飲埋呢個湯仲飽,所以都係飲左少少主要試下湯底係點,佢仲有酸辣湯底可以揀,下次可以試下一個人食嘅話可以轉番7隻餃加麵,可能無咁飽環境方面幾好,幾乾淨同埋最緊要係有洗手間可能係tea time 店員好nice 服務好殷勤

一個人食嘅話可以轉番7隻餃加麵,可能無咁飽

環境方面幾好,幾乾淨同埋最緊要係有洗手間

可能係tea time 店員好nice 服務好殷勤
2017-04-19 152 瀏覽
睇戲前唔想食太heavy嘅野,於是嚟呢度食吓蒸魚啦,清清哋!入到嚟,好乾淨企理,正!不過選擇就真係多到眼花撩亂,包括蒸魚套餐、手作餃子、炒粉麵、小食、生滾湯飯, 客飯及湯麵等,淨係揀野食都有排揀呀真係!木耳及青瓜 ($36)青瓜又超多蒜蓉,正到爆!爽口嘅木耳酸酸哋,非常開胃蒸魚套餐 ($64)可以清蒸、豉汁蒸、剁椒蒸、面醬蒸、鮮檸蒸及煎封,正!我揀咗條豉汁蒸黃立䱽,睇見個名都流口水!黃立䱽新鮮,肉質甜美嫩滑。平時我好唔鍾意啲蒸魚落熟油嘅,但呢度係唔落㗎喎,可以食到魚真正嘅鮮味!店員有推薦我哋食肉燥飯,但晏晝先食完,夜晚唔想再食,而且食蒸魚撈魚汁,始終都係白飯夾啲吧!紫菜三鮮餃配健康豆漿鮮魚湯 (7隻$33)店員推介佢哋自己包嘅餃子,所有叫咗7隻試吓!湯底超鮮甜零味精,鮮魚味濃郁,好想飲晒佢不過好飽,飲唔落!紫菜三鮮餃超大隻超多餡,粒粒好飽滿,紫菜味香濃而且冇沙,好正!檸蜜由於呢度係主打健康食物嘅,所以係冇茶冇咖啡,咁我唯有飲檸蜜啦,OK啦冇乜特別黑糖薑蜜反而呢個就好吸引,薑味夠晒濃,辣中帶甜,飲完暖晒店員服務殷勤,好有小店嗰種人情味,食物平靚正又冇味精,每人只需要$60幾蚊,抵食到不得
木耳及青瓜 ($36)
青瓜又超多蒜蓉,正到爆!爽口嘅木耳酸酸哋,非常開胃
木耳及青瓜
蒸魚套餐 ($64)
蒸魚套餐
紫菜三鮮餃配健康豆漿鮮魚湯 (7隻$33)
黑糖薑蜜
反而呢個就好吸引,薑味夠晒濃,辣中帶甜,飲完暖晒
黑糖薑蜜
店員服務殷勤,好有小店嗰種人情味,食物平靚正又冇味精,每人只需要$60幾蚊,抵食到不得了!啱晒屋企冇飯食但又好想食到屋企味道嘅朋友!
2017-04-06
10 分鐘 (堂食)
木耳及青瓜
蒸魚套餐
  • 紫菜三鮮餃
自從搬了去奧海城附近,就會不定時去explore附付有什麼有營的餐廳。尤其我這種經常出外用餐的人,最著重的就是食物是否健康,除了美味,更重要的就是要食得健康。由大角咀一路走到太,我發現了一間門面光鮮的小店,大大隻的四個字「自家味道」,店名之吸引令我想知道「自家味道」為何,所以就一頭栽進去瞭解一下。店內光猛通明,環境舒適。雖然不是高級裝潢,但絕對舒服親切。我和朋友進入店內,店員就要情的招待,好欣賞此服務態度。我們看了看餐牌,全部的套餐都只在四十至六、七十之間,餐包飲品,有些還跟有小食,價錢合理相宜。朋友點了這個原條的黃立䱽鮮魚套餐$58。本身餐跟米線、薯粉或上海麵,如要轉烏冬加$2,泡飯加$8,朋友轉了泡飯。立䱽魚煎到好香脆,原條魚非常大條,整個碟都快要盛不下了。立䱽為亮皮魚,所以煎到魚皮脆身至為好味。魚肉嫩滑可口!以一個幾十元的餐來說可謂超班。豆漿鮮魚湯底豆漿味鮮甜,魚味濃郁,奶白色的湯頭可見一班。飯量多而飯粒完整,這個湯就是非一般的好渴。餐跟飲品一杯,我們要了這個檸檬蜂蜜。蜂蜜好足料,蜜味滋潤可口,想不到隨餐的飲品都做得如此有心思和足料!這個甜酸魚塊菜飯餐只需要$40,還跟有餐飲一杯

店內光猛通明,環境舒適。雖然不是高級裝潢,但絕對舒服親切。

我和朋友進入店內,店員就要情的招待,好欣賞此服務態度。

檸檬蜂蜜
甜酸魚塊菜飯餐
這個甜酸魚塊菜飯餐只需要$40,還跟有餐飲一杯。

當然除了菜飯還有選肉燥飯或白飯,但因為菜飯健康,所以我就要了菜飯。跟有小食一款,可以選拍拍青瓜、爽爽木耳、麻辣藕片,我要了爽爽本耳。木耳酸酸甜甜的好開胃,口感爽脆。

魚塊炸到可口,醬汁酸甜,令人食指大動!
黑糖薑蜜
餐飲我要了黑糖薑蜜,感覺補身。黑糖味和薑味好夾,甜度適中,我個人喜歡薑味,所以再重一點薑味我都可以接受到。
糖心滷水蛋

我最愛最愛的糖心蛋!滷得好入味的糖心蛋,重點是它的糖心效果真的做得好好!流心的蛋黃,真的可謂無得頂。
煎紫菜三鮮餃
紫菜三鮮餃,名字是吸引我點這個餃子的原因,從來没有吃過有紫菜的餃子呢。

餃子的外皮煎到好香脆的呢!有微微的焦啡,入口脆身!餡料果然有紫菜,口感特別,感覺清新,比起平時食到的餃子更健康輕營!
這間餐廳我最欣賞的地方是他以一個街方的價錢去提供一個高質素而又健康的食物。客人可以食得有營之餘,又飽肚,又不用花費太多。
既然我搬了到附近,又發現了這間餐廳的存在,我之後都懶得煮飯,直接來用餐就好。
2017-04-12
檸檬蜂蜜
2017-04-08 127 瀏覽
這間餐廳給我的感覺是一個世外桃源,雖然店面沒有鋪張宣傳,內裏的擺設卻佈滿心思,食物也物超所值。要找到這個價錢的晚餐實在難上加難。我吃了小菜套餐,$40包括肉燥飯,甜酸魚塊,前菜蓮藕和飲品一杯,肉燥飯少用肥肉,愛美的女士能吃得安心,魚塊炸過不油膩,但略嫌太薄,值得一讚的是凍檸蜜,採用新鮮蜜糖,很有清新感覺,不同一般茶餐廳。另外吃了紫菜三絲煎餃子,皮薄而脆,多餡有汁,吃時可配辣椒醬或豆瓣醬,同樣惹味。
2017-04-06 894 瀏覽
除左放假留在家可以煮下飯仔外, 其餘日子都要在外食埋飯先返屋企, 今晚係路過呢間食店, 比佢店外既餐牌所吸引住!尤其係呢張"豆漿與魚的秘密", 標榜真材實料, 無添加, 腦海即時聯想起奶白色既魚湯呀................正喎!推門入內, 被呢幅用彩色磁磚作裝飾既牆所吸引住, 而餐椅亦係以鮮色為主調, 設有電視, 可以"加餸"食飯!呢度係主打套餐, 包括鮮魚套餐, 生滾湯飯, 人氣客飯, 湯麵, 手作餃子,炒粉麵等, 選擇都唔少!問下侍應呢度有咩好推介, 佢話最人氣既當然係蒸魚套餐, 仲可以比你想點煮就點煮, 可從清蒸, 豉汁蒸, 剁椒蒸, 面醬蒸, 鮮檸蒸,及煎封今晚選擇面醬蒸黃花魚, 成個餐包埋飯, 油菜及飲品, 賣相相當豐富! 黃花魚肉質相當嫩滑, 配以薑䓤絲及面醬調味, 用黎送飯就VERY GOOD!加$5可以轉肉燥飯, 味道好香濃但又唔會食到好一口油, 就咁食都相當好味道!每晚都有是日精選蒸餸套餐, 今晚係蟲草花蒸鷄, 亦都係包飯, 油菜及飲品鷄件啖啖肉, 味道唔錯, 蟲草花食落有少許爽口感, 亦都好送飯!說好的豆漿魚湯呢? 就係呢碗自家製既椰菜木耳鮮肉餃子, 可
說好的豆漿魚湯呢? 就係呢碗自家製既椰菜木耳鮮肉餃子, 可選擇7/10隻或雙拼(另一款為紫菜三鮮餃子), 奶白色既魚湯飲落鮮甜可口, 飽子隻隻飽滿, 咬落去食到椰菜, 木耳及鮮肉, 果然真材實料, 飽子食晒, 連成碗湯都飲晒, 超滿足!
呢度係唔會有港式奶茶咖啡, 只有即磨豆漿, 檸檬蜂蜜或黑糖薑蜜, 選擇凍檸檬蜂蜜, 一粒冰都唔加, 保證原汁原味, 飲完.............感覺成個人都健康D!
呢餐無味精晚餐, 雖然簡簡單單, 但感覺就好令人欣慰!
2017-04-04 144 瀏覽
Decided to wonder down the streets of Prince Edward in search for more cheap and affordable food. We came across this restaurant that seems to fulfil our check boxes and decided to give it a go. I had a craving for noodles and decided to go for the fish set, which seems to be a signature in this restaurant. The fish we chose was 黃花魚 and I absolutely loved it. It was deep fried and the skin and bones were crunchy. The meat was soft and infused with flavour that you didn't need any extra sauce to

I had a craving for noodles and decided to go for the fish set, which seems to be a signature in this restaurant. The fish we chose was 黃花魚 and I absolutely loved it. It was deep fried and the skin and bones were crunchy. The meat was soft and infused with flavour that you didn't need any extra sauce to top it up. The noodles that I ordered were potato noodles, and they were cooked nicely so that it was still bouncy. The thing I loved the most was the soup, as it was a brewed with fish and soya bean milk. To sum it up, this $58 included a fish, a bowl of noodles and a drink too!
We also ordered the pan fried seaweed dumplings. The dumplings were freshly made and served super hot. The skin was crispy and not too thick. The fillings were completely stuffed and left us very bloated indeed
I highly recommend this restaurant as its a cheap and delicious choice!
2017-04-04
有時吃得太多西餐, 也會想吃一點較為健康的晚餐。這間餐廳的環境不錯, 看到餐牌上的食物時,感覺很像在家吃晚飯一樣,他們所供應的套餐的款式不是太多, 但看落去, 每種菜色都包含了魚、肉、菜, 有一種在家吃住家菜的味道。我點了<生滾湯飯>, 他們主推自家製豆漿魚湯湯底,這個湯底看下去蠻健康的。配菜方面, 我選擇了鮮冬菇、豆腐、蕃茄。在選擇時菜時,我選擇了娃娃菜和芥菜。本來想叫小唐菜, 但今天原來沒有這個菜類的供應。由於我不太喜歡吃飯, 所以轉了吃上海幼麵,另外,亦加了一杯鮮凍豆漿。大概等了十五分鐘, 我的湯麵便呈上來了。 未吃湯麵時, 我覺得這頓晚餐很有住家菜的風味。 我點了那麼多菜類, 這個晚餐應該會有助腸胃消化。魚湯麵的魚湯味道可以突出一點。凍豆漿喝下去很順口, 甜度偏低, 他們應該沒有放得太多糖,喝下去感覺很健康。
凍豆漿
2017-04-01