餐廳:山女魚 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓呢間銅鑼灣開咗半年左右嘅日本餐廳——山女魚 @yamame_hk 午市主打Omakase同日本和食,仲有素食料理可以比食素嘅人去選擇,以日本餐廳嚟講都幾少見👍因為疫情關係都好一段時間無出去食飯,難得出去食緊喺要食返餐好嘅善待自己啦😎,Omakase有五款set可以揀,除咗素食Omakase之外,仲有刺身Omakase,同埋”山”、”女”、”魚”三款唔同價錢嘅壽司Omakase套餐,而我今次就揀咗中間價位$520嘅”女”Omakase壽司午市套餐“女”套餐包括前菜、沙律🥗、蒸蛋、壽司16貫連手卷 🍣、湯同甜品/咖啡☕️,負責幫我整壽司嘅師傅都幾有型又talkative,由14歲開始做呢行到依家足足30幾年,之前亦有做懷石料理嘅經驗,望住佢握每一舊壽司同調味,手法同功架十足👍先嚟嘅喺前菜同沙律,有漬新鮮豆腐皮同漬牛蒡,沙律配上餐廳自家製嘅沙律汁,酸甜得嚟帶有清香柚子味,幾開胃😋;茶碗蒸蛋蛋香幾濃,蛋滑幼嫩有一絲絲蟹柳同菇菌🍄,食到中間海鮮味幾突出接落嚟喺主角——十六貫壽司同手卷,順次序嘅喺平目魚、間八、帆立貝、赤貝、牡丹蝦、深海池
餐廳:山女魚 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓

赤貝、牡丹蝦、深海池魚、油甘魚、北海道海膽軍艦、
眼仁奈、伊左木、喜知次、左口魚邊、赤鯥、赤身、
大拖羅同最後師傅親手遞比我嘅吞拿魚手卷

當中選用嘅材料都好夠特色,將魚嘅滋味提升到另一個層次,務求將魚嘅鮮味盡情咁呈現喺你口中🤤:帆立貝嘅竹炭鹽、
牡丹蝦上面磨碎咗嘅蝦殼、
北海道海膽軍艦所用嘅淡雪鹽,相對豉油會搶咗海膽嘅香味,呢款鹽唔會太鹹仲可以帶出海膽嘅鮮香、
伊左木嘅烏魚子、火炙咗嘅喜知次同赤鯥🔥,
仲有加咗入手卷裡面嘅爽脆黃蘿蔔、大蔥同玄米。大部分魚類都喺第一次試,幾有新鮮感,而用嘅食材都喺是令魚,由日本直送🇯🇵,為求提供高質嘅食材比大家,所用嘅來貨價格不惜成本貴啲💰,只喺希望大家可以食好啲😍

最後有麵豉湯同雪糕或者咖啡二揀一,我就揀咗咖啡☕️,成餐都幾滿足🥰,仲同師傅有講有笑添🤩,值得encore🥳
2022-03-07
8 分鐘 (堂食)
$572 (早餐)