2018-12-02
係銅鑼灣收工,同事話想食下日本野,諗起之前好似黎食過覺得幾好食所以就再黎食。我地叫左鰻魚石窩飯,牛柳粒石窩飯,芝士炸雞,火灸牛柳串,三文魚同八爪魚刺身,呢度加埋咁多野都唔洗500$ 非常抵食。首先黎既三文魚刺身好有驚喜,超級厚切又好新鮮,而八爪魚就擺得好精美,幾鮮甜下。而二個石窩飯係必叫之選,因為真係好好食。石窩飯粒粒分明,食到最後啲飯焦入晒味仲勁有口感。我個人覺得鰻魚石窩飯更好食一點,因為鰻魚味滲晒落窩飯度,勁香口,愈食愈開胃。之後到火灸牛柳串,黎到先將d牛柳著火,影唔切佢最壯觀既一面。味道方面出奇地無咩特別,可能我期望太高,反而石窩飯既牛柳粒更出色。最後黎既係芝士炸雞,啲芝士熱熔左真係超正,炸雞啲肉都幾嫩,皮都幾脆。最後悔係無襯d芝士變成一舊舊之前同d炸雞撈埋一齊,不過d芝士就咁食都好香好"芝"味。地方唔算大,但都容納到廿幾三十人,有d單車擺設幾有特色,有差電服務好細心。
剌身(三文魚+八爪魚)
原條鰻魚石鍋飯
蒜片牛柳粒石鍋飯