2009-09-15 20 瀏覽
潮州打冷都算係我同屋企人最鍾意食既選擇之一,好多時都會去唔同既打冷店食下,而且旺角都幾多呢d店舖,所以成日都食。是晚由於唔想煮飯所以就落街同媽咪食野啦,其實呢間我地之前都黎過幾次,覺得幾好,咁係我提議之下今晚又再同媽咪黎幫襯啦。呢間店舖雖然外表平凡,一d都唔出眾,絕對無靚裝修同舒適既環境,但D野食真係幾好食,成晚見佢都KEEP住坐滿哂人,剛剛有人走又即刻有客人入黎,可想而之佢既食物質素應該差極有限。我地兩個人叫左個牛肉炒芥蘭同埋豉油皇鵝腸。兩個食物黎到個樣都極吸引,好似好好味咁,鵝腸非常爽口,一D都唔肥,只有豉油和鹽做配料,非常清,真係好食,仲有韮菜墊底,幾清甜,成個菜一D都唔肥膩,好食。另外就係個牛肉炒芥蘭,嘩,呢個真係好好味呀! 佢D菜黎到個樣已經係竟翠綠,非常吸引,芥蘭又係好爽口,唔會有渣,而且一D都唔苦。另外D牛肉佢無用個D梳打粉整到佢淋易入口,所以好香牛肉味,好似食緊D好靚既牛肉咁,佢無用梳打粉但一D都唔會UN,好嫩易入口,所以又係好好食呀。係一間外表平凡裝修麻麻既店舖入面有咁美味既食物,仲唔係禾旱冚珍珠咩? 哈哈,下次可以繼續幫襯。=)

豉油皇鵝腸
牛肉炒芥蘭