平時兩公婆食飯,唔係自己煮通常就茶記米線,紀念日食下西餐日本菜,私房菜就真係未食過﹗應老爺奶奶邀請第一次試,18個人一圍半,去到位於尖沙咀 THE ONE附近嘅樓上舖一入去地方其實真係唔大,分開兩邊分別放咗三張大檯,住宅格局但餐檯餐椅有高級中菜廳感覺。MEAU如下:冰鎮鮮鮑魚伴溫泉蛋 八小碟 (雞蛋焗蠔砵 蒜片黑豚肉鮑汁雞腳 蒜泥白肉話梅凍茄 脆皮素鵝麻醬凍菜苗 芝麻蝦多士)日月魚北菇燉白玉湯招牌花彫蒸蟹 蟲草花古法蒸龍躉班球燒雲腿伴黑松露煎焗帶子鮮茄蛋白浸菜苗銀紙銅鑼焗雞蟹汁撈烏冬特色甜品鮮果汁盤無誇張,真係樣樣都勁好食﹗﹗﹗冰鎮鮮鮑魚爽口;素鵝層次分明無油膩感;鮑汁雞腳連3歲小朋友都邊食邊嗌正;帶子煎得剛剛好特別要提花彫蒸蟹,有老有嫩本身都擔心酒味太濃,但原來煮得好真係唔會,只剩酒嘅香甜,食完蟹個汁拎嚟撈烏冬﹗﹗原諒我影到鬆郁濛,因為大家都搶住食哈哈哈,不愧係招牌菜呀﹗收費以人頭計,有兩款菜單可以選擇,我地揀咗$420一位呢款,FOR大時大節同家人慶祝,真係相當值得﹗

八小碟
(雞蛋焗蠔砵 蒜片黑豚肉
雞蛋焗蠔砵

鮑汁雞腳 蒜泥白肉
鮑汁雞腳

話梅凍茄 脆皮素鵝
蒜泥白肉 脆皮素鵝

麻醬凍菜苗 芝麻蝦多士)
蒜片黑豚肉 芝麻蝦多士

鮮茄蛋白浸菜苗

特色甜品
特色甜品

蟹汁撈烏冬

原諒我影到鬆郁濛,因為大家都搶住食哈哈哈,不愧係招牌菜呀﹗

花茶
生日